STV Live
Subota, 02. srpanj 2022.
22°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

ZEMLJA PARTNER UKRAJINA: 56. Đakovački vezovi u punom sjaju

56. Đakovački vezovi održat će se nakon dvije godine u punom programu. U središnjem dijelu manifestacije koji će se održati od 1. do 3. srpnja, očekuje se dolazak 50-ak folklornih skupina iz Hrvatske i okolnih zemalja, ali i Ukrajine, koja je ove godine zemlja partner.

56. Đakovački vezovi u punom sjaju
56. Đakovački vezovi u punom sjaju

Iako su već i prošlogodišnji Vezovi praktički nagovijestili povratak u punom sjaju, ove godine zasigurno nema dileme - Vezovi su se vratili. A, s njima i brojna kulturno umjetnička društva, ne samo iz Hrvatske već i susjednih zemalja koja će se ljubiteljima folklora predstaviti središnja dva dana programa, subotu i nedjelju, 2. i 3. srpnja.

Negdje pedesetak skupina bi trebalo u ta dva dana nastupiti u Đakovu. Što se tiče subote, prvi puta Đakovački vezovi došli su do sada na red za domaćinstvo manifestaciji "Ajd' u kolo šokačko", kaže predsjednik Folklornog odbora 56. Đakovačkih vezova Tomislav Vuković.

Gostujuće skupine stižu iz Bugarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i zemlje partnera.

Kao što ste vidjeli, ove godine opet imamo zemlju partnera Ukrajinu, kao i 2018. kada smo krenuli s time. Kao organizacijski odbor, zbog situacije koja je pogodila naše prijatelje u Ukrajini, odlučili smo im opet ukazati čast i pozvati ih da nam budu zemlja partner na ovogodišnjim Đakovačkim vezovima, kaže Marin Mandarićpredsjednik Organizacijskog odbora 56. Đakovačkih vezova.

Očekuje se ukupno oko dvije tisuće sudionika sa trideset konjanika i zaprega. Domaće skupine koje će u povorci u nedjelju proći Đakovom dolaze iz gotovo svake županije, a Splitsko-dalmatinska županija u četvrtak 30. lipnja predstavljat će se tijekom cijeloga dana. Mali vezovi održat će se 26. lipnja, a dan kasnije počinje trodnevni gastrofest. Najavljen je i bogat glazbeni program.

Izvođači koji će nastupati od 24. lipnja pa do 3. srpnja su Slatki kolač, Begini, Plava trava zaborava, Bare & Majke, Albina, Slavonia band, Ivan Ivanković Band, Prljavo kazalište, Zvona, Ravnica, Lucky band, Džentlmeni, klape Cambi i Partenca, Giuliano i Diktatori, Slavonske lole, Bestman bend, Petar Grašo, Royal i Dyaco, kaže Marija Burekdirektorica TZ grada Đakova, suorganizator 56. Đakovačkih vezova.

Ove subote održat će se radionice tradicijske kulture za odrasle, a promovirat će se i dječji literarni i likovni radovi.

Večeras od 21 sat na rasporedu su 22. Ivanjski kresovi, a Vezovi se svečano zatvaraju u nedjelju trećeg srpnja programom Slavonija, zemljo plemenita kada će se birati i najbolje odjevene djevojke, snaše i momci. Detaljni program može se pronaći na web stranici djakovacki-vezovi.hr.