STV Live
Subota, 20. travanj 2024.
3°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

OD BOŽIĆNOG SELA DO DOMAĆEG VINA I DŽEMOVA: Advent stigao i u Poljoprivrednu školu u Osijeku!

Blagdanska čarolija došla je u Poljoprivrednu i veterinarsku školu. Božićno selo i ukrasi, domaći džemovi, vino, ocat i pšenica samo su neki od proizvoda koji se ovih dana u školi mogu vidjeti te kupiti, na školskom adventu, a sve su ih načinile vrijedne ruke osječkih srednjoškolaca.

Advent stigao i u Poljoprivrednu školu u Osijeku!
Advent stigao i u Poljoprivrednu školu u Osijeku!

I osječki srednjoškolci imaju svoj advent. Agrotehničari, poljoprivredni tehničari i vrtlari te drugi smjerovi osječke „Poljošice“ udružili su snage kako bi u školu unijeli dašak božićne atmosfere. A ovo što vidite je Božićno selo na kojemu su srednjoškolci marljivo radili nekoliko tjedana te svoje teorijsko znanje na najbolji način pretočili u praksu.

Izrađivala sam neke od životinja, možete iza mene vidjeti kravu, ovcu i magarca. Općenito smo izrađivali i ove jaslice od cvjećarske spužve i nekakvih drvenih drvenih i drugih kućnih materijala. Puno je bilo zabave i i  općenito upoznavanja s novim ljudima, baš smo se zabavili i mislim da je to najbitnije, kaže Ena Sebenji.

Pomagala sam radeći ove kućice, crkvu u vezi ovog sela.Više manje sam cijelo selo pomagala raditi. Bilo je sve zanimljivo i ništa nije bilo zapravo ni preteško, kaže Sara Plavšić.

Osim toga što su ga u potpunosti načinili sami učenici, posebnost ovog sela je i u tome što je izrađeno prenamjenom otpadnog materijala.

Cvjećarske spužve smo koristili za izradu životinja, stiroporne kontejnere za kućice kao i karton. Sve je bilo više manje reciklirano, kaže Sara Plavšić.

Koristili smo čekić, eksere, žice, stare palete. Koristili smo stiropor kako bi to sve sakrili kako bi bili zidovi, kaže Toni Kubica.

Advent su dodatno obogatili i domaći prehrambeni proizvodi, ručno rađeni ukrasi te pšenica.

U sklopu naše školske zadruge „Agrovet“ proizvodimo ljutu šokicu, džemove od raznih voćaka, proizvodimo vino, ocat. Sve rade učenici naše škole u sklopu praktične nastave, sve to mi uzgajamo i sadimo i čekamo da se osuši i kada izmeljemo tu papriku nastaje ta ljuta šokica, kaže Sara Bulješ.

Na taj način učenici se uče, među ostalim, kreativnim, poduzetničkim i komunikacijskim vještinama, čulo se u školi.

Za vrijeme korone su učenici bili jako razdvojeni i otuđeni pa smo došli na ideju u sklopu kreativne radionice iz naše zadruge da se učenici druže, da ostvarimo suradnji među njima, timski rad, kaže profesorica u Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi Osijek Gorana Spajić.

Advent traje do kraja tjedna te je za posjetitelje otvoren od 9 do 17 sati kada će biti organizirana i prodaja učeničkih proizvoda.