STV Live
Srijeda, 01. prosinac 2021.
4°C
"Svaki neuspjeh je prilika za novi i pametniji početak." -H. Ford

Tragovima prošlosti

ZGRADA REKTORATA: General vojarna – najstarije kazalište u Osijeku

Po nalogu princa Eugena Savojskog od 1724. do 1726. godine na sjevernoj strani trga u Tvrđi podignuta je zgrada vojnog zapovjedništva (Generalatshaus), U zgradi je bilo sjedište Slavonske general-komande od 1735. do 1786. godine te Slavonske zemaljske vlade od 1736. do 1745.godine . Istočno krilo prvobitno je bilo topnička vojarna koja je daljnjim pregradnjama uklopljena u zgradu vojnog zapovjedništva.

General vojarna – najstarije kazalište u Osijeku
General vojarna – najstarije kazalište u Osijeku

Pročelje je zgrade renesansno, osim portala koji je tipično barokni, s dvostrukim stupovima u dovratnicima iznad kojih je valovito riješen balkon kojemu je 1765. godine dograđen drugi kat.

U zgradi general vojarne odsjedao je i austrijski car i hrvatsko-ugarski kralj Josip II. prigodom svojih posjeta Osijeku.

U zgradi je djelovalo i kazalište na njemačkom jeziku, inače, najstarije u Osijeku.

Prema dokumentu o posudbi namještaja iz 1750. godine potvrđeno je da je postojalo kao stalno glumište. Nalazilo se na prvom katu sjevernog krila Glavne komande. U početku se sjedilo za običnim stolovima, a nakon podizanja drugog kata dobilo je izgled pravog kazališta koje se sastojalo od pozornice, gledališta s ložama i galerije. Predstave su počinjale u 18 sati zbog zatvaranja vrata Tvrđe. U istoj je zgradi bilo i sjedište društva Ressource, osnovanog 1857. godine Tvrđavski časnici i građani organizirali su javne balove, igre i zabave sve do 1918. godine.

 Na središnjem dijelu Trga Sv. Trojstva 1715. godine podignuta je zgrada Glavne straže. Kasnije je uklonjena, da bi 1729. godine  na sjeverozapadnom dijelu Trga bila podignuta nova zgrada sa stanom za zapovjednika Glavne straže na prvom katu. Masivnost zgrade te promatračnice s kupolom maursko-venecijanskog oblika, govore o njezinoj vojnoj namjeni. Podizanjem zgrade vojnog zapovjedništva, Glavne straže, i zavjetnog kipa Sv. Trojstva, Trg Sv. Trojstva dobio je svoj konačni izgled.