STV Live
Utorak, 17. svibanj 2022.
16°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Tragovima prošlosti

ZGRADA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE: Najznačajnija palača kasnog historicizma

Današnja zgrada Osječko-baranjske županije smještena na Trgu Ante Starčevića jedna je od najznačajnijih palača izgrađenih u razdoblju kasnog historicizma.

Najznačajnija palača kasnog historicizma
Najznačajnija palača kasnog historicizma

Na glavnom trgu u gornjem gradu barun Prandau podigao je u 18. stoljeću prekrasnu baroknu jednokatnicu u samoj blizini Kapucinske crkve čiju izgradnju je financijski potpomogao. Njegova je kuća  u drugoj polovici  19. stoljeća ženidbom kćeri prešla je u ruke grofa Normana von Ehrenfelsa tako je ova palača do kraja stoljeća bila barokna.

Grof Norman odlučio ju je 1893. preurediti. Projekte je naručio kod poznatog arhitekta Josipa plemenitog Vancaša požeškog koji je bio graditelj i projektant katedrale u Sarajevu i zagrebačkog Oktogona. U prostoru u prizemlju bili su predviđeni veliki prekrasni dućani koji su kasnije zazidani. Na prvom katu protezao se prema ulici  vrlo reprezentativan niz prostorija, salona, plesnih dvorana i blagovaonica, dok je prema dvorištu kompleks s lijeve i desne strane stubišta bio odvojen za groficu i grofa. 

Grofov dio imao je spavaću sobu, garderobu, toalet, kupaonicu i sobu za slugu, a na suprotnoj je strani bio mnogo veći, grofičin dio jer je njena posluga bila brojnija od grofove. U produžetku prema krasnom romantično uređenom vrtu bile su oko unutrašnjeg dvorišta organizirane gospodarske prostorije i štale za konje te garaže za fijakere s obzirom na to da je kuća imala svoje veliko gospodarstvo,a to je Valpovo.

Slike koje se danas tamo nalaze i koje su posuđene iz Muzeja likovnih umjetnosti, predstavljaju slavonsko plemstvo koje je obavljalo i određene političke funkcije. Između ostalog, tu je portret grofa Pejačevića koji je bio hrvatski ban kao i njegov otac. Namještaj koji se ovdje čuva posuđen je iz Muzeja Slavonije, a izvorni je pripadao salonu gospođe Pauline Hermann rođena Lobe, poznatija kao osječka Mačkamama.