STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

KVALITETNI I KORISNI PRAZNICI: 15. Zima u Domu tehnike učenicima donosi 11 STEM, kreativnih i tehničkih radionica

Vrijeme je školskih praznika, no mnogi osnovnoškolci provest će ih na kvalitetan i koristan način na još jednoj Zimi u Domu tehnike. Kroz brojne radionice učenici će zakoračiti u neobičan svijet tehničkih znanosti i kroz druženje i igru steći razne praktične vještine.

15. Zima u Domu tehnike učenicima donosi 11 STEM, kreativnih i tehničkih radionica
15. Zima u Domu tehnike učenicima donosi 11 STEM, kreativnih i tehničkih radionica

 

Programiranje i računarstvo važno je učiti od malih nogu. Potvrđuje to i radionica „Rastavi - sastavi računalo“ koja je okupila brojne osnovnoškolce među kojima se, nesumnjivo, kriju pravi IT stručnjaci. 

Ništa nije preteško za sada.Početnici smo, neki od nas barem i tako samo radimo i uskoro ćemo sastavljati kompjutere, za sada rastavljamo i učimo o dijelovima. Ja u stvari jako volim programirati. Malo programiram Python, malo Roblox i tako dalje. Nisam baš najbolji, ali znam nešto o tome. N: A i ova radionica svakako će pridonijeti i da naučiš nešto više?Da zato što ja želim ići na fakultet zato što želim biti industrijski programer, kaže učenik Marko Grubešić.

-  Radionice su jako zanimljive i volim jako Dom tehnike i svako ljeto idem na te radionice i na jesen i ne mogu se odvojiti od toga, kaže učenik Matej Vučević.

Premda se s računalima izvrsno snalaze, u radu su im, kada zatreba, pomagali njihovi mentori.

Stalno su okruženi računalima, mobitelima, ekranima i bitno je da znaju što se zapravo događa u pozadini i da znaju popraviti to. Kada dođe do neke greške, velika većina ljudi se ne zna snaći pa je bitno da ih naučimo od malih nogu da ne paničare, da mogu nekako shvatiti gdje je greška i da općenito nauče kako kompjuteri funkcioniraju, kaže voditelj radionice Mislav Milinković.

Dok je ova radionica najvećim dijelom privukla dječake, djevojčice su svoje vještine iskazale kroz izradu papirnatih ukrasa, slika i nakita na radionici Quillinga.

 - Od ovih malih tu krugića će nastati cvjetić i onda ćemo to staviti na ogrlicu, kaže učenica Ema Škoflek.

Ja sam jako sretna što imam polaznike iz prvog i drugog razreda. Znači mala je skupina, ali trakice papira su materijal koji je njima prihvatljiv. Oni idu u školu, koriste se svakodnevno papirom pa ja želim jednostavno pokazati na koji način kreativno mogu iskoristiti papir, kaže voditeljica radionice Marijana Kuna.

Sve to dio je bogatog programa Zime u Domu tehnike koja se provodi 15. put zaredom te će ove godine obuhvatiti 11 STEM i tehničkih radionica, a namijenjena je svim učenicima od prvog do osmog razreda.

Svrha ovih radionica je da učenici za vrijeme svojih zimskih praznika svoje slobodno vrijeme provedu na kreativan i zabavan način. Znači da ne sjede kod kuće za računalom i televizorom već da dođu ovdje te da se uz dostu zabave nešto novo i nauče, kaže voditeljica Centra tehničke kulture Osijek Terezija Blekić.

Radionice se održavaju do četvrtka od 9 do 12 sati, a djeca se još uvijek stignu prijaviti.