STV Live
Subota, 02. srpanj 2022.
23°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden
Wie viel?
PH. D. ZVONIMIR JELINIĆ: Wie viel?
Svjetlo dana ugledali su dokumenti u kojima Državni zavod za statistiku daje procjene broja stanovnika u Republici Hrvatskoj zaključno s krajem prošle godine. Procjene su u skladu sa svime o čemu se s vremena na vrijeme govori u medijskom prostoru. Republika Hrvatska ima tek nešto više od 4 milijuna stanovnika, gotovo sve županije pokazuju trend depopulacije osim Grada Zagreba koji je i sam u deset godina populacijski narastao tek neznatno. Drugi veliki gradovi osim Zadra koji stagnira iskazuju pad broja stanovnika u čemu prednjače Vukovar, Sisak, Rijeka, Slavonski Brod i neki drugi manji gradovi. Područje Grada Osijeka s promjenom od oko 7% u odnosu na broj stanovnika iz 2011. uklapa se u opću populacijsku sliku Hrvatske. Procjenjuje se da je krajem 2020. područje Grada Osijeka imalo 100.397 stanovnika.
Metar i cvajncih ili zašto je blažena Austro-Ugarska?
PH. D. ZVONIMIR JELINIĆ: Metar i cvajncih ili zašto je blažena Austro-Ugarska?
Grad Osijek je grad koji ima povijest. Njezin najkvalitetniji aspekt utkan je u mnoge stare stambene, poslovne i industrijske građevinske strukture koje još uvijek, nažalost često u obliku ruševnih ili napuštenih objekata potiču na razmišljanje kako je grad izgledao nekada i kako se nekada skrbilo o prostornom uređenju.
Komunalna naknada i nakarada
ph. d. ZVONIMIR JELINIĆ: Komunalna naknada i nakarada
Posljednjih tjedana i mjeseci mnogi naši građani pohodili su zgradu gradske uprave u Kuhačevoj ulici tražeći objašnjenje za pristigle uplatnice za komunalnu naknadu.