STV Live
Nedjelja, 26. ožujak 2023.
4°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde
''Pred pad grada Vukovara, s jedva pune 22 godine, morao sam donijeti najtežu odluku u životu''
STIPO MLINARIĆ ĆIPE: ''Pred pad grada Vukovara, s jedva pune 22 godine, morao sam donijeti najtežu odluku u životu''
''Pred pad grada Vukovara, s jedva pune 22 godine, morao sam donijeti najtežu odluku u životu. U meni se vodila borba otići po brata u bolnicu i da dočekamo pad grada zajedno ili ga ostaviti tamo gdje sam smatrao da će biti donekle siguran. Nažalost, ta odluka obilježila je cijeli moj život', kaže u svom novom videu Stipo Mlinarić Ćipe.
''Na današnji dan poginuo je veliki heroj Antun Baćo Šimić. Hvala ti što radi tvog herojskog djela ja danas mogu svjedočiti!''
STIPO MLINARIĆ ĆIPE: ''Na današnji dan poginuo je veliki heroj Antun Baćo Šimić. Hvala ti što radi tvog herojskog djela ja danas mogu svjedočiti!''
''Dok koračaš Vukovarom u koloni sjećanja sjeti se Lidije i Miroslava Dragića''
STIPO MLINARIĆ ĆIPE: ''Dok koračaš Vukovarom u koloni sjećanja sjeti se Lidije i Miroslava Dragića''
''Kako se bliži trenutak pada grada Vukovara tako se u meni vodi borba: zapaliti rodnu kuću ili pustiti četnike da uđu u nju?''
STIPO MLINARIĆ ĆIPE: ''Kako se bliži trenutak pada grada Vukovara tako se u meni vodi borba: zapaliti rodnu kuću ili pustiti četnike da uđu u nju?''
Natječaj – samo farsa za naivne budale
KOMENTAR ANTONIJE TOMASOVIĆ: Natječaj – samo farsa za naivne budale
I Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku dobilo je novog intendanta. Vladimira Hama, aktualnog predsjednika Gradskog vijeća Grada Osijeka. Na prijedlog kazališnog vijeća potvrdili su ga osnivači kazališta Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.
Royal
IZV. PROF. DR. ZVONIMIR JELINIĆ: Royal
Riječ “royal” svoje korijene, kako to piše na internetu, vuče iz starog francuskog jezika i riječi “roial” koja je označavala neki tip izvrsnosti i veličanstvenosti. Moderni engleski rječnici riječi “royal” pridaju značenje krune i simbola koji su vezani za osobu monarha pa se tako spominje “royal blood”, “royal party”, “royal decree”, “royal visit” itd. U svakom slučaju sama riječ asocira na nešto posebno, nešto više klase, nešto lukszuno.
Wie viel?
PH. D. ZVONIMIR JELINIĆ: Wie viel?
Svjetlo dana ugledali su dokumenti u kojima Državni zavod za statistiku daje procjene broja stanovnika u Republici Hrvatskoj zaključno s krajem prošle godine. Procjene su u skladu sa svime o čemu se s vremena na vrijeme govori u medijskom prostoru. Republika Hrvatska ima tek nešto više od 4 milijuna stanovnika, gotovo sve županije pokazuju trend depopulacije osim Grada Zagreba koji je i sam u deset godina populacijski narastao tek neznatno. Drugi veliki gradovi osim Zadra koji stagnira iskazuju pad broja stanovnika u čemu prednjače Vukovar, Sisak, Rijeka, Slavonski Brod i neki drugi manji gradovi. Područje Grada Osijeka s promjenom od oko 7% u odnosu na broj stanovnika iz 2011. uklapa se u opću populacijsku sliku Hrvatske. Procjenjuje se da je krajem 2020. područje Grada Osijeka imalo 100.397 stanovnika.
Metar i cvajncih ili zašto je blažena Austro-Ugarska?
PH. D. ZVONIMIR JELINIĆ: Metar i cvajncih ili zašto je blažena Austro-Ugarska?
Grad Osijek je grad koji ima povijest. Njezin najkvalitetniji aspekt utkan je u mnoge stare stambene, poslovne i industrijske građevinske strukture koje još uvijek, nažalost često u obliku ruševnih ili napuštenih objekata potiču na razmišljanje kako je grad izgledao nekada i kako se nekada skrbilo o prostornom uređenju.
Komunalna naknada i nakarada
ph. d. ZVONIMIR JELINIĆ: Komunalna naknada i nakarada
Posljednjih tjedana i mjeseci mnogi naši građani pohodili su zgradu gradske uprave u Kuhačevoj ulici tražeći objašnjenje za pristigle uplatnice za komunalnu naknadu.