STV Live
Četvrtak, 18. kolovoz 2022.
36°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden
I carska riznica čuvana iza zidina Tvrđe
TVRĐA KAO NAJVEĆA VOJNA UTVRDA U EUROPI: I carska riznica čuvana iza zidina Tvrđe
Početkom 18. stoljeća započela je izgradnja zidina osječke tvrđave – Tvrđe, u obliku velike nepravilne zvijezde. Po dovršetku radova 1722. godine, Tvrđa je postala jedna od najvećih i najmodernijih vojnih utvrda u srednjoj Europi.
Beethoven i Haydn posuđivali dijelove hrvatske glazbe
OTKRIĆE FRANJE KUHAČA: Beethoven i Haydn posuđivali dijelove hrvatske glazbe
Glazbena škola Franje Kuhača nalazi se na središnjem trgu barokne jezgre Tvrđe. Škola nosi naziv po dobro poznatom Osječaninu Franji Kuhaču koji je u drugoj polovici 19. stoljeća postao poznat kao sakupljač slavenske glazbene narodne baštine.
General vojarna – najstarije kazalište u Osijeku
ZGRADA REKTORATA: General vojarna – najstarije kazalište u Osijeku
Po nalogu princa Eugena Savojskog od 1724. do 1726. godine na sjevernoj strani trga u Tvrđi podignuta je zgrada vojnog zapovjedništva (Generalatshaus), U zgradi je bilo sjedište Slavonske general-komande od 1735. do 1786. godine te Slavonske zemaljske vlade od 1736. do 1745.godine . Istočno krilo prvobitno je bilo topnička vojarna koja je daljnjim pregradnjama uklopljena u zgradu vojnog zapovjedništva.
Kipom protiv kuge, kunama protiv štakora
TRG SVETOG TROJSTVA: Kipom protiv kuge, kunama protiv štakora
Udovica generala Petraša, zapovjednika osječke tvrđave 1729. godine podigla je zavjetni kip Sv. Trojstva koji je trebao čuvati grad od kuge, što dokazuju sveci koji se nalaze na njemu, posebno: Sv. Sebastijan, Sv. Rok, Sv. Rozalija i Sv. Katarina.
Najveća klasicistička palača u Hrvatskoj
ZGRADA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE: Najveća klasicistička palača u Hrvatskoj
Današnja zgrada Osječko-baranjske županije u Županijskoj ulici broj 4 velika je palača sagrađena kao sjedište velike virovitičke županije koje je nakon oslobođenja Slavonije od Turaka uspostavljena 1745. godine.