STV Live
Subota, 02. ožujak 2024.
12°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije
Novi trend – Osječani sve više traže naslove za osobni razvoj
ŠTO SE ČITA?: Novi trend – Osječani sve više traže naslove za osobni razvoj
Čak 184.893 primjerka posuđena su prošle godine u osječkoj Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici. Osječani vole kvalitetnu literaturu, pa tako čitaju nagrađivane naslove suvremene svjetske i domaće književnosti. Traži se sve – od trilera, kriminalističkih romana, ljubića do lijepe književnost, a s obzirom da je Osijek sveučilišni grad posuđuju se i stručne knjige.
Granić: Branitelji su najzaslužniji, ali bez diplomacije ne bi bilo Oluje
''DIPLOMATSKA OLUJA'': Granić: Branitelji su najzaslužniji, ali bez diplomacije ne bi bilo Oluje
Kako je Hrvatska diplomatskim naporima uspjela pridobiti simpatije Zapada, i tako ratnih 1990-ih osigurati potporu u borbi za samostalnost i slobodu, govori knjiga bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića "Diplomatska oluja". Nakon što je knjiga već predstavljena u Osijeku, jučer je premijerno prikazan i istoimeni dokumentarni film.
Pedeset godina kiparske naive na stranicama nove monografije
ERNESTINOVO: Pedeset godina kiparske naive na stranicama nove monografije
Kiparska kolonija u Ernestinovu slavi jubilarnih pedeset godina. U pola stoljeća djelovanja generacije kipara i umjetnika iz cijele Hrvatske stvarale su u formi naive, po kojima je čuvena slavonska kolonija danas nadaleko poznata. O lijepim, ali i onim manje lijepim poglavljima ove priče može se čitati u novoj monografiji.
Društvene igre i promocija knjige za odličan početak tjedna
''RAZIGRANE ISKRE SJEĆANJA'': Društvene igre i promocija knjige za odličan početak tjedna
Tko kaže da umirovljenici samo čitaju novine? Oni osječki raduju se i knjigama, a posebno zbirkama pjesama. Jednu takvu, pod nazivom „Razigrane iskre sjećanja" danas je u Domu umirovljenika stanarima predstavila njihova dugogodišnja cimerica Silva Filipović koja se dobro okušala u pjesničkim vodama. Zbirku su upotpunile fotografije iz njezine privatne arhive, ali i ilustracije njezine unuke.
Najviše knjiga u 2022. pročitao je Damir Keglević
TKO VIŠE ČITA, DULJE ŽIVI: Najviše knjiga u 2022. pročitao je Damir Keglević
Tko više čita, dulje živi – pokazuju sva znanstvena istraživanja, pa sudeći po tome Osječanin Damir Keglević doživjeti će barem 100 godina. On je naime najčitatelj Gradske i sveučilišne knjižnice za 2022. godinu, u kojoj je pročitao čak 184 knjiga. A za tu je vrtoglavu brojku na dar dobio – još knjiga.
Bajkovite kućice kao poticaj za čitanje, ali i put do stručne literature
SLOBODNE KNJIŽNICE: Bajkovite kućice kao poticaj za čitanje, ali i put do stručne literature
Kako doprijeti do srca čitatelja, a ujedno pružiti dom knjigama – odgovor je u slobodnim knjižnicama. Njihovu korist uvidjeli su i studenti Odsjeka za kreativne tehnologije. Svoje su snage udružili s knjižnicom Akademije za umjetnost i kulturu kako bi načinili prave male knjiške oaze koje će knjige dovesti do pravih ruku – onih studentskih.
Mira Perić: „Pišem iz zahvalnosti, na razini intuicije“
GLUMAČKO-KNJIŽEVNA VEČER: Mira Perić: „Pišem iz zahvalnosti, na razini intuicije“
Za osječku glumicu i profesoricu Miru Perić umjetnost je hrana. Otkrila je to na glumačko-književnoj večeri nazvanoj Emocionalna ucjena, a na kojoj je čitala ulomke iz svojih dosad objavljenih djela.
Pavao Pavličić
UPOZNAJMO HRVATSKE KNJIŽEVNIKE: Pavao Pavličić
Pavao Pavličić je književnik i književni povjesničar te sveučilišni profesor i prevoditelj. Rođen je 16. kolovoza 1946. u Vukovaru. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnome gradu. Godine 1969. diplomirao je komparativnu književnost i talijanski jezik na Filozofskom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta gdje je 1974. doktorirao.
O Ivi Andriću iz pera mladih čitatelja
130 GODINA OD NJEGOVA ROĐENJA: O Ivi Andriću iz pera mladih čitatelja
I danas njegov lik i djelo intrigira znanstvenu i stručnu javnost te nove i stare čitatelje.