STV Live
Subota, 25. ožujak 2023.
5°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde
Bajkovite kućice kao poticaj za čitanje, ali i put do stručne literature
SLOBODNE KNJIŽNICE: Bajkovite kućice kao poticaj za čitanje, ali i put do stručne literature
Kako doprijeti do srca čitatelja, a ujedno pružiti dom knjigama – odgovor je u slobodnim knjižnicama. Njihovu korist uvidjeli su i studenti Odsjeka za kreativne tehnologije. Svoje su snage udružili s knjižnicom Akademije za umjetnost i kulturu kako bi načinili prave male knjiške oaze koje će knjige dovesti do pravih ruku – onih studentskih.
Mira Perić: „Pišem iz zahvalnosti, na razini intuicije“
GLUMAČKO-KNJIŽEVNA VEČER: Mira Perić: „Pišem iz zahvalnosti, na razini intuicije“
Za osječku glumicu i profesoricu Miru Perić umjetnost je hrana. Otkrila je to na glumačko-književnoj večeri nazvanoj Emocionalna ucjena, a na kojoj je čitala ulomke iz svojih dosad objavljenih djela.
Pavao Pavličić
UPOZNAJMO HRVATSKE KNJIŽEVNIKE: Pavao Pavličić
Pavao Pavličić je književnik i književni povjesničar te sveučilišni profesor i prevoditelj. Rođen je 16. kolovoza 1946. u Vukovaru. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnome gradu. Godine 1969. diplomirao je komparativnu književnost i talijanski jezik na Filozofskom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta gdje je 1974. doktorirao.
O Ivi Andriću iz pera mladih čitatelja
130 GODINA OD NJEGOVA ROĐENJA: O Ivi Andriću iz pera mladih čitatelja
I danas njegov lik i djelo intrigira znanstvenu i stručnu javnost te nove i stare čitatelje.
Dinko Šimunović
UPOZNAJMO HRVATSKE KNJIŽEVNIKE: Dinko Šimunović
Dinko Šimunović cijenjeni je hrvatski književnik koji je iza sebe ostavio brojna djela od kojih se mnoga smatraju vrhuncem hrvatske književnosti i zahvaljujući kojima se smatra utemeljiteljem moderne novele s naglaskom života na selu.
Besplatne projekcije za osjetljive skupine
KINO URANIA: Besplatne projekcije za osjetljive skupine
Osim najnovijih filmskih hitova, gledatelji već dobro znaju da u osječkom kinu Urania mogu pogledati i predstave, nasmijati se uz stand-up komičare, poslušati koncerte. Ovdje su okrenuti i zajednici u kojoj djeluju, pa tako imaju i posebne programe, među ostalim i za osjetljive skupine.
Josip Mlakić
UPOZNAJMO HRVATSKE KNJIŽEVNIKE: Josip Mlakić
Josip Mlakić suvremeni je bosanskohercegovački i hrvatski scenarist i pisac. Rođen je 1964. u Bugojnu. Diplomirao je na Strojarskom fakultetu u Sarajevu. Živi u Gornjem Vakufu te se bavi književnošću i pisanjem scenarija.
Ivica Ivanišević
UPOZNAJMO HRVATSKE KNJIŽEVNIKE: Ivica Ivanišević
Ivica Ivanišević, rođen 1964. u Splitu, diplomirao sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio novinar i urednik u Nedjeljnoj Dalmaciji, Feralu i Slobodnoj Dalmaciji, danas radi kao komentator u Slobodnoj Dalmaciji. Objavljuje članke i priče u časopisima i zbornicima. Piše i scenarije (filmske i televizijske) i dramske tekstove (zadnju premijeru imao je za djelo „Život je čudo“, monodrama, Teatar Rugantino, Zagreb).
Anto Gardaš
UPOZNAJMO HRVATSKE KNJIŽEVNIKE: Anto Gardaš
Anto Gardaš (Agići kod Dervente, 21. svibnja 1938. – Osijek, 10. lipnja 2004.), hrvatski je književnik. Pisao je romane, bajke, priče, pjesme i igrokaze, a među njegovim pjesništvom se ističu samostalne zbirke haiku poezije.