STV Live
Petak, 14. lipanj 2024.
11°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije
2. Panonski festival knjige donosi susrete s autorima, dječje programe, koncert...
LJUBITELJI KNJIŽEVNOSTI I PISANE RIJEČI DOŠLI NA SVOJE: 2. Panonski festival knjige donosi susrete s autorima, dječje programe, koncert...
Ljubitelji književnosti i pisane riječi, kojih na sreću i dalje ima, ponovno su došli na svoje. U Osijeku je počeo drugi Panonski festival knjige, a posjetitelje očekuju brojni književni noviteti, promocije knjiga, susreti s autorima, dječji programi, radionice, ali i koncert.
Natjecanje u čitanju naglas u Čepinu - oni koji bolje i više čitaju su uspješniji!?
''ČITANJE JE ZAKON'': Natjecanje u čitanju naglas u Čepinu - oni koji bolje i više čitaju su uspješniji!?
Djeca koja bolje i više čitaju imaju puno bolje rezultate u školi, a brojne su prednosti izražene i kasnije kroz odrasli život ukoliko se krene s čitanjem od najmanjih nogu. Pod motom „Čitanje je zakon“ u Hrvatskoj se već nekoliko godina održava natjecanje školske djece u čitanju naglas. Ovogodišnja završnica je potkraj godine u Sisku, a tamo će biti i dvoje školaraca iz Čepina, gdje je danas održano natjecanje na općinskoj razini.
Knjiga „Laslovo, 152.“ čuva sjećanje na junačku obranu ovog mjesta
PREDSTAVLJENA U OSIJEKU: Knjiga „Laslovo, 152.“ čuva sjećanje na junačku obranu ovog mjesta
152 dana odolijevalo je Laslovo velikosrpskom agresoru. No, nakon toga, hrabri branitelji koji su ostali bez streljiva morali su se izvući iz potpunog okruženja u kojem su se našli. Ta nevjerojatna akcija je opisana u knjizi zapovjednika obrane Ladislava Kočiša, a koja je predstavljena i studentima u Osijeku.
Najčitatelj Darko Mick u godinu dana pročitao 170 knjiga
GISKO: Najčitatelj Darko Mick u godinu dana pročitao 170 knjiga
Uz knjige možemo postati tko god poželimo, putovati a da se ne pomaknemo, zahvaljujući njima učimo i razvijamo se, a istovremeno hranimo dušu. A tko ih je najviše pročitao u 2023. doznali smo u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek koja je proglasila svog Najčitatelja u kategoriji odraslih.
Novi trend – Osječani sve više traže naslove za osobni razvoj
ŠTO SE ČITA?: Novi trend – Osječani sve više traže naslove za osobni razvoj
Čak 184.893 primjerka posuđena su prošle godine u osječkoj Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici. Osječani vole kvalitetnu literaturu, pa tako čitaju nagrađivane naslove suvremene svjetske i domaće književnosti. Traži se sve – od trilera, kriminalističkih romana, ljubića do lijepe književnost, a s obzirom da je Osijek sveučilišni grad posuđuju se i stručne knjige.
Granić: Branitelji su najzaslužniji, ali bez diplomacije ne bi bilo Oluje
''DIPLOMATSKA OLUJA'': Granić: Branitelji su najzaslužniji, ali bez diplomacije ne bi bilo Oluje
Kako je Hrvatska diplomatskim naporima uspjela pridobiti simpatije Zapada, i tako ratnih 1990-ih osigurati potporu u borbi za samostalnost i slobodu, govori knjiga bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića "Diplomatska oluja". Nakon što je knjiga već predstavljena u Osijeku, jučer je premijerno prikazan i istoimeni dokumentarni film.
Pedeset godina kiparske naive na stranicama nove monografije
ERNESTINOVO: Pedeset godina kiparske naive na stranicama nove monografije
Kiparska kolonija u Ernestinovu slavi jubilarnih pedeset godina. U pola stoljeća djelovanja generacije kipara i umjetnika iz cijele Hrvatske stvarale su u formi naive, po kojima je čuvena slavonska kolonija danas nadaleko poznata. O lijepim, ali i onim manje lijepim poglavljima ove priče može se čitati u novoj monografiji.
Društvene igre i promocija knjige za odličan početak tjedna
''RAZIGRANE ISKRE SJEĆANJA'': Društvene igre i promocija knjige za odličan početak tjedna
Tko kaže da umirovljenici samo čitaju novine? Oni osječki raduju se i knjigama, a posebno zbirkama pjesama. Jednu takvu, pod nazivom „Razigrane iskre sjećanja" danas je u Domu umirovljenika stanarima predstavila njihova dugogodišnja cimerica Silva Filipović koja se dobro okušala u pjesničkim vodama. Zbirku su upotpunile fotografije iz njezine privatne arhive, ali i ilustracije njezine unuke.
Najviše knjiga u 2022. pročitao je Damir Keglević
TKO VIŠE ČITA, DULJE ŽIVI: Najviše knjiga u 2022. pročitao je Damir Keglević
Tko više čita, dulje živi – pokazuju sva znanstvena istraživanja, pa sudeći po tome Osječanin Damir Keglević doživjeti će barem 100 godina. On je naime najčitatelj Gradske i sveučilišne knjižnice za 2022. godinu, u kojoj je pročitao čak 184 knjiga. A za tu je vrtoglavu brojku na dar dobio – još knjiga.