STV Live
Utorak, 17. svibanj 2022.
16°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden
Najznačajnija palača kasnog historicizma
ZGRADA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE: Najznačajnija palača kasnog historicizma
Današnja zgrada Osječko-baranjske županije smještena na Trgu Ante Starčevića jedna je od najznačajnijih palača izgrađenih u razdoblju kasnog historicizma.
Jamstvo
S PRAVNOM KLINIKOM NA KAVI: Jamstvo
Kada se može koristiti pravo iz jamstva, koja je razlika između jamstva i materijalnih nedostataka na stvari, koji su rokovi? Odgovore donosi izv. prof. dr. sc. Zvonimir Jelinić, voditelj Pravne klinike „Osijek PRO BONO“.
Što je zastara i zašto je ovaj institut važan?
S PRAVNOM KLINIKOM NA KAVI: Što je zastara i zašto je ovaj institut važan?
Što je zastara i zašto je ovaj institut važan? Kada počinje teći zastara, koji su rokovi? Odgovore donosi izv. prof. dr. sc. Zvonimir Jelinić, voditelj Pravne klinike „Osijek PRO BONO“.
Zajednička pričuva
S PRAVNOM KLINIKOM NA KAVI: Zajednička pričuva
Tko upravlja zajedničkom pričuvom, za što se koristi taj novac, što ako pojedini suvlasnici ne plaćaju pričuvu? Odgovore donose studenti Pravnog fakulteta u Osijeku.
I carska riznica čuvana iza zidina Tvrđe
TVRĐA KAO NAJVEĆA VOJNA UTVRDA U EUROPI: I carska riznica čuvana iza zidina Tvrđe
Početkom 18. stoljeća započela je izgradnja zidina osječke tvrđave – Tvrđe, u obliku velike nepravilne zvijezde. Po dovršetku radova 1722. godine, Tvrđa je postala jedna od najvećih i najmodernijih vojnih utvrda u srednjoj Europi.
Suvlasništvo
S PRAVNOM KLINIKOM NA KAVI: Suvlasništvo
Suvlasništvo je vlasništvo više osoba na istoj stvari koja nije fizički podijeljena. Koja su prava suvlasnika, ali i kako razvrgnuti suvlasničku zajednicu otkrivaju studenti Pravnog fakulteta u Osijeku.
Ovrha
S PRAVNOM KLINIKOM NA KAVI: Ovrha
Što je ovrha? Tko i kako pokreće postupak ovrhe? Što se može ovršiti? Što ne može biti predmet ovrhe? Više o institutu ovrhe otkrivaju studenti Pravnog fakulteta u Osijeku.
S PRAVNOM KLINIKOM NA KAVI: dosmrtno i doživotno uzdržavanje
PRO BONO SAVJETI: S PRAVNOM KLINIKOM NA KAVI: dosmrtno i doživotno uzdržavanje
U kojem trenutku se stječu stvari i prava kod ugovora o doživotnom, a u kada kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju? Koje su sličnosti, odnosno razlike između ova dva, inače česta u praksi, ugovora? Odgovor donose studenti Pravnog fakulteta u Osijeku.
Beethoven i Haydn posuđivali dijelove hrvatske glazbe
OTKRIĆE FRANJE KUHAČA: Beethoven i Haydn posuđivali dijelove hrvatske glazbe
Glazbena škola Franje Kuhača nalazi se na središnjem trgu barokne jezgre Tvrđe. Škola nosi naziv po dobro poznatom Osječaninu Franji Kuhaču koji je u drugoj polovici 19. stoljeća postao poznat kao sakupljač slavenske glazbene narodne baštine.