STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

STV Video

ZA MLADE GLAZBENIKE SMAO JE NEBO GRANICA: 150 osnovnoškolaca povezalo glazbu s ekologijom

Priroda je oduvijek bila izvor inspiracije za umjetnost, a svoje mjesto pronašla je i u projektu Četiri godišnja doba – sinergija glazbe i ekologije. Institut za zborsku glazbu, osnovne škole, Akademija za umjetnost i kulturu i Udruga PLANTaža samo su neki od partnera koji su omogućili da projekt ugleda svjetlo dana – ali i svoj sretan završetak.

Kako očuvati okoliš, zdravo jesti ili posaditi biljku i kako svemu tome dodati glazbu otkrilo je 150 osnovnoškolaca u sklopu projekta Četiri godišnja doba - sinergija glazbe i ekologije čiji je kraj obilježio okrugli stol, ali i premijerna izvedba pjesme „Planet šareni“.

Projekt je povezao stručnjake iz raznih područja, no svi su svjesni važnosti učenja o ekologiji, posebice kada su u pitanju najmlađi.

- Naše pjesme često zapravo pjevaju o nekim ekološkim temama, to su zapravo neke pjesme koje imaju neku odgojnu poruku, a sada smo ih samo na neki način pojačali s vrlo korisnim i vrijednim prezentacijama, kaže Antoaneta Radočaj Jerković, voditeljica projekta.

- Djeca su naša budućnost i naša je odgovornost na neki način da im približimo, što je više moguće i prirodu, odnosno očuvanje prirode i okoliš. N: Može li umjetnost pomoći u tome? Naravno, zato što umjetnost je lijek za dušu i uvijek kroz umjetničku i kreativnu praksu možemo nekako još više oplemeniti naš duh i naš život, kaže Darija Walter, iz Udruge PLANTaža.

Za mlade glazbenike samo je nebo granica, a istaknuto je kako se projekt planira nastaviti već sljedeće godine. Koje će nam područje tada približiti glazba - tek ćemo otkriti.