STV Live
Ponedjeljak, 22. srpanj 2024.
21°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

OBOREN REKORD POSJEĆENOSTI: 16. Vinski maraton u Zmajevcu okupio ljubitelje vina iz cijele Europe

Maraton je najdulja atletska disciplina u trčanju, ali kada je u pitanju onaj vinski onda je to lagano uživanje s čašom u rukama. Tako je bilo i na 16. Vinskom maratonu u Zmajevcu koji je oborio svoje rekorde posjećenosti.

16. Vinski maraton u Zmajevcu okupio ljubitelje vina iz cijele Europe
16. Vinski maraton u Zmajevcu okupio ljubitelje vina iz cijele Europe

16. Vinski maraton ove je godine imao rekordnu posjećenost. Inače mirno baranjsko mjesto Zmajevac na dva je dana postalo središte ljubitelja vina iz cijele Hrvatske, ali i Europe.

"Znači to je Poljska, Španjolska, cijela bivša država, Makedonija,BiH, Mađarska, Rumunjska. Znači iz raznih država dolaze. Grupe se prijavljuju. Znači nisu više pojedinačne prijave da dolaze dvoje, troje, četvero. To su grupe od 15, ljudi, 30, 40. Doslovno nema grada iz Hrvatske da danas i jučer nisu bili ovdje. autobusima dolaze bliže jel... Doslovno iz svakog grada su nas posjetili i jučer i danas", kaže organizator Kristian Horvat.

Broj maratonaca godinama je sve veći, pa je tako bilo više od 2500 sudionika i još isto toliko posjetitelja koji nisu sudjelovali u maratonu.

Zadovoljni su i vinari. Podaci pokazuju kako manifestacija raste u svakom smislu pa će možda doći i do nekih organizacijskih promjena.

"Prostor je fizički toliki koliki je. Možda ćemo mi proširiti na dan ili na još jednu vinsku cestu. Dvadeset i sedam vinara podrumara imamo. To je isto neki maksimalan broj. Tako da rekorde smo ove godine definitivno oborili što se tiče vinara i posjetitelja, a i programa", kaže Horvat.

"'Nikad se ne treba uljuljati u dobrim rezultatima. Moramo riješiti problem parkinga koji je očito veliki problem. I manifestaciju držati u nekim okvirima. Ja imam neke ideje, ali to ćemo s našim organizatorima. Više sam za koncept da nemamo veliku binu. Da imamo sedam, osam malih bina. Mislim da bi protočnost bila veća i možda bi privuklo ljude nekih drugih glazbenih afiniteta", kaže direktor Turističke zajednice Baranje Matej Perkušić.

Program je počeo u petak predstavljanjem viteškog red vinara, bile su tu i radionice, izložba, etno sajam, glazbeni program, koncert su održale The Frajle. Osim maratona, održanje i okrugli stol, kulturno-umjetnički program, a navečer i koncert Amadeus banda. A sve, naravno, uz čašu vina.