STV Live
Petak, 14. lipanj 2024.
10°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Crna kronika

PRIJAVLJENI ZA RATNI ZLOČIN: 1991. zarobili i fizički zlostavljali tri pripadnika ZNG, a potom jednog od njih i usmrtili

Policijski službenici Odjela ratnih zločina, Službe općeg kriminaliteta, Sektora kriminalističke policije, Policijske uprave osječko-baranjske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku jučer su dovršili kriminalističko istraživanje u sklopu kojeg je utvrđeno da su početkom rujna 1991. godine tri pripadnika tzv. „Teritorijalne obrane Darda“, tada 41-godišnjak, 36-godišnjak i 19-godišnjak, zarobili i fizički zlostavljali pripadnika „Zbora narodne garde“, tada 32-godišnjaka, 38-godišnjaka i 42-godišnjaka. Jednog pripadnika „Zbora narodne garde“ su usmrtili, dok su dvojicu predali pripadnicima druge paravojne formacije, koji su nakon nekoliko dana pronađeni usmrćeni.

1991. zarobili i fizički zlostavljali tri pripadnika ZNG, a potom jednog od njih i usmrtili
Policija2

Temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku jučer, 28. lipnja su obavljene pretrage domova i drugih prostorija kojima se koriste počinitelji. U pretragama je pronađeno i privremeno oduzeto 6 lovačkih pušaka, 2 pištolja, 422 komada raznog streljiva te razna dokumentacija i fotografije. Zbog neovlaštenog posjedovanja streljiva i oružja protiv počinitelja bit će pokrenuti prekršajni postupci, a potom i upravni postupci zbog  trajnog oduzimanja oružja.

Protiv počinitelja policijski su službenici podnijeli kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku zbog sumnje da su počinili kaznena djela „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja dvojica počinitelja su predana pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, dok je za jednim raspisana potraga s obzirom na to da se ne nalazi na području Republike Hrvatske.