STV Live
Ponedjeljak, 22. srpanj 2024.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

REZIME GODINE NA IZMAKU: 2022. u Našicama obilježili veliki građevinski projekti, a proračun povećan za 7 milijuna kuna

Unatoč teškoj protekloj godini, 2022.-u su u Našicama obilježili milijunski projekti kojih je najviše bilo u građevinskom sektoru i poduzetništvu. Mnogi od njih nastavit će se i sljedeće godine, a povećan je i gradski proračun pa će za 2023. iznositi 135 milijuna kuna.

2022. u Našicama obilježili veliki građevinski projekti, a proračun povećan za 7 milijuna kuna
Našice

Našice su se kao i ostatak hrvatskih gradova u protekloj godini susrele s brojnim izazovima – od energetske krize do svakodnevnih poskupljenja. Ipak, 2022.-a za grad je većim dijelom bila uspješna, ponajviše zahvaljujući velikim građevinskim projektima.

Mogu reći i iskazati veliko zadovoljstvo s projektima koji su u tijeku, posebno oni koji su u 2022. završeni, a to je od velikih projekata u svakom slučaju Trg Dr. Franje Tuđmana koji je dobio uporabnu dozvolu i Dom u našem prigradskom naselju Velimirovac. Znači to su projekti preko 20 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba.

Obnova Velikog i Malog dvorca te Gregerove vile samo su neki od projekata koji će se nastaviti i u sljedećoj godini, a u planu su i druge investicije.

To su POS-ovi stanovi jer deficitarni smo u stanovima, a to nam je ona temeljna strategijska odluka, rad na demografskim mjerama. Zatim Poduzetnički centar koji isto možemo vezati na demografske mjere, ali isto tako i na naše poduzetnike gdje smo potpisali ugovor od 11 milijuna kuna, odnosno 5 i pol milijuna kuna smo osigurali u Ministarstvu regionalnog razvoja, dodatnih 2 milijuna kuna sa našim županom u županiji, a ostalo ćemo tijekom dvije godine gdje očekujemo završetak izgradnje, kaže Kašuba.

Istaknuo je kako je riječ je o povijesnim ulaganjima koja značajno utječu na promjenu vizure čitavog grada, a to potvrđuje i činjenica da je samo u posljednjih pet godina u Našice uloženo pola milijarde kuna.

S našom aglomeracijom koja je do sada najveće ulaganje od 208 milijuna kuna sigurno mijenjamo kvalitetu života naših sugrađana, a u nekih 99% dovodimo tekuću vodu do svih naših domaćinstava gdje stvaramo one temelje gdje strateški radimo na ne samo boljoj kvaliteti života naših sugrađana i sugrađanki koji su sada ovdje nego svakako i privlačimo mlade obitelji, kaže Kašuba.

Kako bi se to postiglo, važno je ulaganje u obrazovanje pa je tako i ove godine Grad podijelio 32 stipendije najboljim studentima, a uspjeli su nastaviti i s rastom gradskog proračuna.

Proračun gradski je povećan za 7 milijuna kuna tako da ove godine, odnoso za 2023. iznosi 135 milijuna kuna gdje svakako veliku ulogu ima i taj socijalni dio gdje smo osim niza mjera koje smo predvidjeli od uskrsnice, uveli i novu stavku, a to je energetski dodatak, kaže Kašuba.

Našički gradonačelnik zaključuje kako su spremni za izazove u sljedećoj godini te vjeruje kako će svim građanima, pogotovo onima najpotrebitijima i dalje moći osigurati dostojanstven život.