STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
15°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

POLOŽENI VIJENCI I ZAPALJENE SVIJEĆE: 24 godine od smrti prvog hrvatskog predsjednika – dr. Franje Tuđmana

Na današnji dan, prije 24 godine u 78. godini života preminuo je dr. Franjo Tuđman. U sjećanje na prvog hrvatskog predsjednika izlaslanstvo grada Osijeka i Osječko-baranjske županije položilo je vijence i zapalilo svijeće ispred njegovog spomenika na Trgu Slobode.

24 godine od smrti prvog hrvatskog predsjednika – dr. Franje Tuđmana
24 godine od smrti prvog hrvatskog predsjednika – dr. Franje Tuđmana

Čelnici grada i županije predvođeni gradonačelnikom Ivanom Radićem i županom Matom Lukićem zajedno sa predstavnicima braniteljskih udruga položili su vijence i zapalili svijeće te tako odali počast prvom hrvatskom predsjedniku.

Sa zahvalnošću  i poštovanjem se danas prisjećamo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i ostati će zapamćen kao utemeljitelj suvremene hrvatske države. Zahvaljujući njegovoj viziji unutarnje i vanjske politike i vojno-redarstvenim akcijama za vrijeme Domovinskog rata danas imamo suverenu i samostalno te međunarodno priznatu hrvatsku državu, kaže gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Franjo Tuđman bio je veliki državnik i utemeljitelj samostalne hrvatske države koju je hrabro vodio u njezinim prijelomnim i najtežim trenucima prema slobodi i demokraciji. Tu je slobodu hrvatski narod dugo sanjao i  krvavo izborio.

- Danas polažemo cvijeće i palimo svijeće na godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika i ratnog predsjednika jer prvih predsjednika je bilo, ali ratnih svakako malo. Krajem 80-tih i početkom 90-ih dr. Franjo Tuđman ujedinio je hrvatski narod s ciljem osamostaljenja i stvaranja nezavisne RH što je u konačnici nakon krvavog rata i uspjelo, kaže župan osječko-baranjski Mato Lukić.

Uz žrtvu branitelja i svih nedužnih Hrvata koji su živote dali za slobodnu Republiku Hrvatsku.