STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

SVEČANA SJEDNICA FAKULTETSKOG VIJEĆA: 44 godine osječkog FERIT-a – obrazuje kadrove koji posao pronalaze još za vrijeme studija

1978. godine na osječkom Sveučilištu osnovan je studij Elektrostrojarstva. Kasnije je postao studij Elektrotehnike, a 1990. godine prerasta u Fakultet, koji danas nosi naziv Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. Svojim studentima prenosi najmodernije spoznaje svjetske znanosti, ali i znanja koja su posebno tražena na tržištu rada. Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća osječki FERIT obilježio je 44. godišnjicu svoga postojanja.

44 godine osječkog FERIT-a – obrazuje kadrove koji posao pronalaze još za vrijeme studija
44. godine osječkog FERIT-a – obrazuje kadrove koji posao pronalaze još za vrijeme studija

Slavljeničko ozračje na fakultetu, koji je pod sve većim povećalom javnosti i gospodarstva. Osječki FERIT smatra se pokretačkom snagom grada i ovoga dijela Hrvatske, zbog svog znanstvenog doprinosa na polju novih informacijskih i računalnih tehnologija i suradnje s gospodarstvom.

- Svjedoci smo razvoja IT sektora u Osijeku. Čast nam je, ali i izrazita odgovornost da možemo biti dio tog eko sustava. Trudili smo se do sada, i u budućnosti još ćemo se više truditi, da ga dodatno unaprijedimo, a s njim naravno i našu ustanovu, profesore, službe i sve djelatnike, koji će nastaviti obrazovati kadrove za budućnost, kaže dekan FERIT-a prof. dr. sc. Tomislav Matić.

Na FERIT-u trenutačno studira oko 1700 studenata na brojnim studijima iz elektrotehničkih, strojarskih, računalnih i informacijskih znanosti. Većina posao pronalazi još za vrijeme studija, a nakon završetka svi dobivaju posao, što je još jedan od razloga zbog kojih je ovaj Fakultet jedan od najznačajnijih na Sveučilištu, čulo se na rođendanskoj svečanosti.

Naravno da je FERIT jedan od stožernih fakulteta osječkog Sveučilišta i da je zaista jedna od vrlo važnih spona transfera znanosti i tehnologija sa sveučilišta u gospodarstvo, pogotovo u aspektu razvoja IT sektora na području istočne Hrvatske. Shodno tome, postoji i potreba povećanja broja studenata i upisnih kvota na ovome fakultetau. Naravno da će Senat, ukoliko Fakultet ima mogućnosti za povećanje kvota, izići u susret, kaže rektor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac.

U fazi reprojektiranja je i nova zgrada Fakulteta, čija je izgradnja planirana na prostoru sveučilišnog kampusa, rečeno je na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća, na kojoj su čestitke FERIT-u uputili i predstavnici lokalne samouprave.

- Puno je toga što se ovdje radi, brojni su znanstvenici, ali svakako i studenti, koji su uključeni aktivno u zajednicu i pomažu razvoju čitave Osječko-baranjske županije, kaže zamjenik župana osječko-baranjskog Josip Miletić.

- Mislim da FERIT definitivno se može iskazati kao jedan fakultet, koji ide u koroak s tržištem, i razvijanje njihovih programa i ažuriranje s postojećih u skladu s potrebama tržišta što je danas najvažnija stvar za generiranje nove radne snage i stručnog kadra koji nam svima treba, kaže zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković.

Inače, na svečanoj sjednici dodijeljena su i tradicionalna priznanja studentima za najbolje uspjehe u studiranju, izvannastavne aktivnosti i druge studentske rezultate.