STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
5°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

MANIFESTACIJA KOJA SE ŽIVI: 57. Đakovački vezovi proglašeni turističkim događajem godine

Još jedna prestižna nagrada stigla je u srce Slavonije. 57. Đakovački vezovi proglašeni su turističkim događajem godine. Manifestacija je to koja više od pet desetljeća čuva i slavi tradicijsku baštinu Hrvatske te svojim raznovrsnim programom na istok Lijepe naše privlači brojne domaće i strane posjetitelje pa stoga ne čudi da su među čak 86 konkurenata upravo oni osvojili Godišnju hrvatsku turističku nagradu.

57. Đakovački vezovi proglašeni turističkim događajem godine
57. Đakovački vezovi proglašeni turističkim događajem godine

Tijekom lipnja i srpnja Đakovo ispuni posebna energija jer vrijeme je to kada se održava jedna od najpoznatijih folklornih manifestacija u Hrvatskoj – Đakovački vezovi. Na jednom mjestu oni posjetiteljima predstavljaju sve ljepote materijalnog i nematerijalnog naslijeđa Hrvatske, a za svoj doprinos kulturi i turizmu ovih prostora sada su prigodno i nagrađeni.

Prošli tjedan u Rovinju na Danima hrvatskog turizma naši 57. Đakovački vezovi proglašeni su za turistički događaj godine. Kao organizator vezova izuzetno smo zadovoljni što je naša prijava među njih 86 u velikoj konkurenciji izabrana za onu najbolju, u turističkoj sezoni koja će po svemu sudeći biti najbolja. Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u organzaciji, ali i provedbi Vezova jer poznato je da je program zahtjevan i mogu reći u ime svih koji dobrano potegnu da svima želim još jednom zahvaliti, kaže gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

A ono što ovu manifestaciju izdvaja od ostalih je to što se u nju uključuje cijeli grad.

Kao što smo istaknuli u kandidaturi to se ne organizira to se živi. Svaki dom u Đakovu, svaki Đakovčanin i Đakovčanka su jedan od organizatora Vezova i bez svih institucija koje su uključene i bez vas danas ovdje koji nas pratite to ne bismo uspjeli i zahvaljujemo Hrvatskoj turističkoj zajednici, Ministarstvu turizma i sporta i Hrvatskoj gospodarskoj komori što su dodijelili ovo priznanje Đakovačkim vezovima, kaže direktorica TZ Grada Đakova Marija Burek.

No popeti se do samog vrha, ističe, nije bilo jednostavno.

- Sam obrazac je bio vrlo opsežan te se u njemu moralo zadovoljiti i činjenično nekoliko parametara od toga moram istaknuti inkluzivnost, održivost, poslovnu viziju tako da je ovo zaista bio veliki posao. Jedan od kriterija je bio i kako komuniciramo s posjetiteljima i povratnim informacijama sudionika i posjetitelja, morali smo dokazati kako pristupamo osobama s tjelesnim invaliditetom, kognitivnim poteškoćama i ostalo, kaže Burek.

U svemu tome, sudeći po ovoj nagradi, itekako su uspješni, a ono u što još ulažu velike napore je i to da događaj, iako se naslanja na tradiciju, bude što više u korak s vremenom.

Tijekom godina smo podigli razinu kvalitete i prilagodili se trendovima na tržišu, a to je prije svega digitalizacija i prilagođavanje mlađim dobnim skupinama jer tu upravo leži ona održivost, odnosno osiguranje budućnosti Đakovačkih vezova. Mislim da smo to postigli kroz cijeli programski sadržaj, dodaje Burek.

Inače, ovo je samo jedno od prestižnih priznanja koje su Vezovi tijekom godina dobili.

Mogu istaknuti dva puta Godišnju turističku nagradu Antun Štifanić, zatim Povelju predsjednice RH za izniman doprinos očuvanju i promicanju tradicijske baštine, zatim dobili smo nagradu Simply the best, proglašeni smo i Najboljim kulturnim događanjem u RH pod nazivom „Expirience Croatia“. Kažem, mnogo je nagrada no mogu istaknuti ovu kao jednu od značajnih, zaključuje Burek.

Godišnje hrvatske turističke nagrade otvorene su za sve dionike u hrvatskom turizmu te su prilika za predstavljanje primjera najboljih praksi, a cilj im je promovirati i poticati izvrsnost u hrvatskom turizmu.