STV Live
Petak, 14. lipanj 2024.
10°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

DAN GRADA: 794. rođendan Našica - najavljena ulaganja u poduzetništvo, mlade i sport

Gotovo punih osam stoljeća prošlo je od prvog spomena Našica. Grad je to bogate kulturne baštine, od jedine sačuvane templarske crkve u Hrvatskoj do dvorca obitelji Pejačević, a danas i grad u kojemu je sve više investicija zahvaljujući EU fondovima.

794. rođendan Našica - najavljena ulaganja u poduzetništvo, mlade i sport
794. rođendan Našica - najavljena ulaganja u poduzetništvo, mlade i sport

Nastupom mažoretkinja i limene glazbe uz polaganje vijenaca svečano je obilježen Dan grada u Našicama.

Našice imaju povijest dugu 794. godine, a upravo posljednjih nekoliko, gradonačelnik Kašuba označio je povijesnim zbog ulaganja na razini od sto milijuna eura.

Što investicija koje su završene, gdje je dobivena uporabna dozvola, dio investicija koje u ovoj godini završavamo, ali i investicije koje su ove godine potpisane i osigurana sredstva. Konkretno, to je poduzetnički centar u vrijednosti od 1,5 milijuna eura, novi vrtić od preko milijun eura, kaže Krešimir Kašuba, gradonačelnik Našica.

Poduzetnički centar trebao bi biti gotov do 2026. godine, a nalazit će se u industrijskoj zoni, a to je konačni rok i za izgradnju novog vrtića.

Ulaganja u poduzetništvo i djecu nisu tek nasumična, jer u gradu je zabilježen rast broja obrtnika od pet posto, a jedanaest posto je više upisane djece u vrtić.

Rezultati su to, kaže Kašuba, dobre demografske politike.

Sustavno na tome radimo. Napisali smo i projekte do građevinske dozvole za Centar za starije i nemoćne, kao i idejni projekt za Sportsko-rekreacijski centar gdje smo u dogovorima za partnerske odnose i nabavci sredstava za tenis terene, za NEXE Arenu, kaže Kašuba.

Kašubin prethodnik, Josip Miletić, danas zamjenik župana, u Našicama i u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade, pozdravlja svaki napredak i svaku novu investiciju u svom gradu.

Uz sve to, grad smo tradicionalnog obiteljskog načina života. Danas po zagovora svetog Antuna Padovanskog želim svim obiteljima u Našicama da imaju bolji život, a naravno podršku tome dat će Osječko-baranjska županija i Vlada RH, i sa mjerama i projektima su pred nama, kaže izaslanik predsjednika Vlade RH i zamjenik župana osječko-baranjskog Josip Miletić.

- Najveći ulog u ovom trenutku koji se može uložiti jest u ljude. Zgrade će uvijek biti samo zgrade, ali ljudi su ono, što ste i naglasili u pitanju, kultura, sport, po čemu su Našice ispred drugih gradova na području naše, pa i šireg zahvata županija, kaže Goran Ivanović, izaslanik predsjednika Sabora RH.

Ove godine obilježava se sto godina od smrti najpoznatije Našičanke Dore Pejačević. Obiteljski dvorac u velikoj je obnovi, a u njega će se nakon završetka vratiti Zavičajni muzej, kao i kulturna društva.

Na svečanoj sjednici povodom Dana grada, dodijeljena su i priznanja zaslužnim građanima i udrugama.

Za pedeset godina rada u folkloru, Slovačka kulturno umjetnička udruga Franjo Strapač iz Markovca Našičkog. Osnovani smo 1973., i od onda imamo puno nastupa, koreografija, kaže Vesna Budoš, predsjednica SKUU Franjo Strapač Markovac Našički.

Večeras na Trgu dr. Franje Tuđmana od 19 sati slijede nastupi Podium Brass Kvinteta, Dora Banda i grupe Dalmatino, a Dan grada u Našicama će se slaviti raznim događanjima sve do osmog srpnja.