STV Live
Utorak, 17. svibanj 2022.
16°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

PROIZVODI PRODAVANI NA OSJEČKOJ TRŽNICI: 9 oboljelih od trihinele na području Osijeka

Nakon dužeg niza godina na osječkom području pojavili su se novi slučajevi zaraze trihinelom. Za sada je evidentirano 9 oboljelih osoba. Meso koje su konzumirali nije bilo pregledano u veterinarskim stanicama. Kako su danas izvijestili iz Državnog inspektorata riječ je o suhomesnatim proizvodima s jednog gospodarstva iz Bobote, koji su prodavani na osječkoj tržnici. Sve je prijavljeno policiji, koja je pokrenula kriminalističku istragu.

9 oboljelih od trihinele na području Osijeka
Ilustracija

Uz COVID, evo nam i trihinele. Starog znanca, na kojega smo već pomalo i zaboravili.

"Pred sam Badnjak i u tom tjednu uoči Božića prvi slučajevi su se počeli javljati na Infektivnoj klinici KBC-a Osijek. Služba za epidemiologiju je zaprimila te informacije i krenula u obrađivanje cijele situacije. Do sada imamo 9 slučajeva, što, kada se vratimo unatrag, nakon jednog dužeg perioda mira, ponovno nam se sada ta situacija javlja, što nije nimalo ugodno, to više što nam se preklapa sa svim zbivanjima, još uvijek smo u COVID-u", kaže Nikola Kraljik iz NZZJZ Osječko-baranjske županije. 

Odmah su alarmirane sve mjerodavne službe, ali i obaviješteni liječnici obiteljske medicine. Svi evidentirani slučajevi su iz okolice Osijeka, a meso nije prošlo veterinarski pregled.

"Jedno vrijeme smo očito imali sustavnu kontrolu, vrlo kvalitetnu, i onda građani jednostavno onako opuste se i misle sve je pod kontrolom, ali evo dovoljno vam je samo mali trenutak neopreza, ali možda i zložestoće kod nekih ljudi da se tako ponesu. Ako su već iz bilo kojeg razloga pustili na određeno tržište, stanovitim kanalima, određenu količinu takvih proizvoda, onda je to vrlo neozbiljno i opasno", kaže Kraljik.

Prvi simptomi mogu biti vrlo slični COVID-u ili gripi, a bolest je izuzetno opasna.

"Kada pojedemo takvo meso nekoliko dana možemo imati simptome poput mučnine, povraćanja, proljeva ili zatvora stolice zato što te oslobođene ličinke iz mesa rastu u odrasle oblike, vrlo brzo se razmnožavaju u crijevnom traktu, kroz limfu i krvožilni sustav, to su na desetke tisuća ličinki, odlaze u muskulaturu i tu počinje nakon dva do tri tjedna ta tkivna faza, i onda imate bolove u mišićima i jedno teže opće stanje", kaže Kraljik.

Posebno je opasno ukoliko se ličinke uvuku u srčani mišić. Bolest se može izliječiti, ali ličinke u mišićima ostaju praktički doživotno, podjeća doktor Kraljik, apelirajući na dodatan oprez kod građana.

"Svi oni koji su kupili proizvode suhomesnate, a da do tada tu osobu nisu vidjele ili nemaju spoznaju da on to uzgaja na kvalitetan i higijesnki ispravan način te ne mogu biti sto posto sigurni da je to meso prošlo kontrolu i da je pregledano, ja bi ih molio da ga ne konzumiraju. Poglavito ih molim da kupuju samo sigurne i provjerene proizvode", ističe Kraljik.

U ovome slučaju pretpostavlja se kako je riječ o istom izvoru, a sve je prijavljeno i policiji, koja je pokrenula kriminalističku istragu.