STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
35°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

U MRZOVIĆU, VRBICI I SEMELJCIMA: Afrička svinjska kuga potvrđena na području Osječko-baranjske županije, u tijeku uklanjanje životinja!

Ministarstvo poljoprivrede je u četvrtak 12. listopada 2023. godine zaprimilo izvješća od strane Hrvatskog veterinarskog instituta kojim je potvrđen virus afričke svinjske kuge na ukupno tri objekta u naseljima Mrzović, Vrbica i Semeljci u općini Semeljci u Osječko-baranjskoj županiji.

U tijeku su aktivnosti uklanjanja životinja na objektima kao i detaljno epidemiološko istraživanje obzirom na činjenicu da je bolest potvrđena istovremeno u tri naselja na području županije na kojoj do sada nije bilo izbijanja bolesti.

Područje općine Semeljci u Osječko-baranjskoj županiji graniči s općinama Vođinci i Ivankovo u Vukovarsko-srijemskoj županiji koje su rješenjem bile određene kao zone zaštite zbog izbijanja afričke svinjske kuge u populaciji držanih svinja u kojima se provode mjere propisane Naredbom o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge Republici Hrvatskoj („Narodne novine“ broj 117/23).

 Apeliramo na sve posjednike da se pridržavaju svih mjera biosigurnosti kako bi zaštitili svoje uzgoje, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

- Policija će na području Općine Semeljci s dvije patrole kontrolirati promet mesa u samoj Općini Semeljci kako ne bi došlo do izlaska mesa iz općine u druge općine na području županije. Isto tako civilna zaštita će na punktovima sporednih putova isto tako kontrolirati da li postoji promet mesa iz Općine Semeljci u druge općine na području županije i na taj način pokušati spriječiti daljnje širenje, kaže Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ.