STV Live
Utorak, 17. svibanj 2022.
16°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

ZNANSTVENI SKUP U OSIJEKU: Akrap:„Nepovoljna demografska situacija liječi se populacijskom politikom“

Hrvatsku već duže vrijeme prate negativni demografski trendovi koji su najviše izraženi posljednjim popisom stanovništva. Koje probleme oni uzrokuju, ali i koja su rješenja za ovu nepovoljnu situaciju teme su kojima su se bavili stručnjaci na Znanstvenom skupu u Osijeku.

Akrap:„Nepovoljna demografska situacija liječi se populacijskom politikom“
Akrap:„Nepovoljna demografska situacija liječi se populacijskom politikom“

Što nam donose dugogodišnji nepovoljni demografski procesi? Odgovori su se mogli čuti na znanstvenom skupu „Od Strossmayera do danas – demografska slika Hrvatske“ na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

- To su problemi smanjenih priljeva tržišta radne snage, zatim gospodarska struktura u Hrvatskoj koja ne pogoduje u budućem razvoju. Dakle, mnoštvo je tih problema, a nemoguće je sažeti u dvije rečenice sve što bi trebalo raditi. Hrvatska jednostavno treba oblikovati jednu dugoročnu populacijsku politiku neovisnu o nositeljima političke vlasti, kaže akademik Anđelko Akrap.

Ona obuhvaća pronatalitetnu, migracijsku i politiku što ravnomjernijeg razmještaja stanovništva , dodaje Akrap. A to zahtijeva financiranje.

- Hrvatsko društvo očito će se morati suočiti s problemima koji su nastali zbog prije spomenutih nepovoljnih demografskih procesa. Koliko se smanjuje priljev u obrazovni sustav, manje ljudi pristiže za suvremenim znanjima, manji je kapacitet potreban za obrazovni sustav, veliki su problemi, u buduće sve istaknutiji, u mirovinskom sustavu, zatim u zdravstvenom sustavu, kaže Akrap.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, još od svog osnutka 1861. godine, vodi brigu o demografiji. Njihovi članovi na ovakvim skupovima razmjenjuju mišljenja, ali i nude rješenja.

- Ono što očekujem od predavača, kojima se zaista zahvaljujem, da ćemo dobiti i neke preporuke odnosno zaključke što učiniti s obzirom na to da je, pogotovo Slavonija i Baranja, odnosno istočna Hrvatska, u postotku najviše izgubila, kaže akademkinja Vlasta Piližota.

Hrvatska ima specifičnu sliku i jaku stoljetnu migraciju, a broj stanovnika ne smanjuje se smo zbog manjeg broja rođenih, nego i zbog iseljavanja, a tu nepovoljnu situaciju treba liječiti i država mora pronaći sredstva za financiranje populacijske politike, zaključio je akademik Akrap.