STV Live
Nedjelja, 19. svibanj 2024.
21°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

SVJETSKI DAN ALZHEIMEROVE BOLESTI: Alzheimerova bolest pogađa sve veći broj stanovništva

Svjetski je dan Alzheimerove bolesti, a mjesec rujan posvećen je podizanju svijesti o njezinom postojanju. Poznata je kao bolest zaboravljanja jer dovodi do sindroma demencije zbog čega može stvarati ozbiljne poteškoće bolesnicima i njihovim obiteljima.

Alzheimerova bolest pogađa sve veći broj stanovništva
vlcsnap-2022-09-21-10h40m58s651

Poremećaj pamćenja, promjene osobnosti, raspoloženja i ponašanja, gubitak koncentracije. To su samo neki od simptoma opake Alzheimerove bolesti, koja pogađa sve veći broj stanovništva.

- Recimo samo za Hrvatsku brojke govore da imamo između 80 i 100 tisuća oboljelih, pri čemu taj broj sve više raste kako naše stanovništvo stari, a znamo da ovu bolest najčešće dobivaju osobe starije od 65 godina, iako se ona sada pojavljuje sve češće i kod mlađih osoba, dakle već u nekim 40-ima, kaže prof. dr. sc. Sanjica Falezar s Filozofskog fakulteta Osijek.

Uz dob, rizični čimbenici su i pušenje, debljina i šećerna bolest, a simptomi bolesti javljaju se postupno, čulo se na osječkom obilježavanju Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, kojega je u suradnji sa Ženskom udrugom izvor iz Tenje organizirao osječki Filozofski fakultet.

Želimo naše sugrađane informirati o toj bolesti i na neki način pokušati pridonijeti podizanju kvalitete života osoba s Alzheimerovom bolesti, kaže Faletar.

Ova bolest zahtjeva zajedničku društevnu podršku i bez nje nema daljnjeg razvoja, pa između ostalog, želimo potaknuti određenim zaključcima i raspravama kroz današnju konferenciju nositelje vlasti, i sutra isto tako imamo konferenciju koja će se održati u Iloku, kaže Mirjana HercegŽenska udruga Izvor Tenja.

Svi oblici demencije predstavljaju ozbiljan javnozdravstveni problem, koji s globalnim starenjem stanovništva značajno utječe na zdravstvene službe i sustave diljem svijeta, a najčešći oblik demencije upravo je Alzheimerova bolest, koja čini 70 posto svih demencija.