STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
19°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

IVAN PENAVA: ''Andrej Plenković uspostavio je kompromitiranu, koruptivnu strukturu koja upravlja državom''

U hrvatskom Saboru danas se glasalo o opozivu premijera Andreja Plenkovića, a oporba nije uspjela prikupiti potrebnih 76 glasova. Ususret sjednici konferenciju za novinare održao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava koji je podsjetio na razloge zbog kojih je oporba pokrenula ovo glasanje. Među ostalim ustvrdio je i kako rezultati rada Andreja Plenkovića u dva mandata nedvosmisleno pokazuju da je u Hrvatskoj uspostavljena kompromitirana, koruptivna struktura koja upravlja državom.

''Andrej Plenković uspostavio je kompromitiranu, koruptivnu strukturu koja upravlja državom''
Ivan Penava

Dno dna politike i mentalnog sklopa HDZ-a situacija je gdje su kao bočni kraj afere vjetroelektrane pali čitav niz ministara, državnih dužnosnika, pa i ravnatelj policijske akademije na tako banalnoj stvari kao što je namještanje državnih stručnih ispita, izjavio je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. Andrej Plenković kao famozni AP i šef ne može od toga biti izuzet, ne možemo se praviti da on za to nije znao, dodao je.

- Dužnosnici u svojstvu osumnjičenika USKOK-a, DORH-a ili Europskog javnog tužitelja dobivaju potporu i nakon što su se našli u tom statusu, bivaju organizirani sastanci u Vladi na koji ti isti ulaze na bočne ulaze, na sporedna vrata, i gdje im na tim sastancima zapravo biva garantirano i uvjerava ih se da im se ništa neće dogoditi jer famozni šef drži cjelokupnu strukturu u Republci Hrvatskoj pod svojim nadzorom, rekao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Penava je predvidio i kako u Saboru oporba neće osigurati dovoljan broj ruku za smjenu premijera, te je ustvrdio kako će saborski zastupnici HDZ-a ponovno pokazati da im je važnija saborska fotelja nego stati na kraj ovakvim praksama i aferama.

Oni će i danas naći smušena objašnjenja da evo upravo te afere dokazuju da se oni bore protiv korupcije iako ta ista struktura čak i neke poput ministrice Žalac brani do posljednjeg daha, pa i dalje od toga, kazao je Panava. Dodao je kako vjeruje da, iako u Saboru neće biti izglasano nepovjerenje Andreju Plenkoviću, da će premijer ipak uskoro otići.

Iako kad gledamo kroz odluke u Saboru vezano za opozive skor možda je 20 ili 22:0, ali kad pogledamo u praksi, svaki taj opoziv, znači u jednom velikom postotku je na kraju urodio odstupanjem čelnih ljudi, ministara, a u ovom slučaju Andreja Plenkovića za mjesec, dva, tri ili pet zbog procesuiranja ili afera ili otkaza izravno od strane Andreja Plenkovića, svi ti ministri zbog kojih su se pokretale interpelacije su otišli, kaže Penava.

Građani se trebaju pitati žele li živjeti u ovakvoj Hrvatskoj, u ovakvom društvu. Koruptivno ozračje nije došlo samo po sebi, netko ga podgrijava cijelo vrijeme, organizira, brine o njemu, a to je jasno tko je, upravo AP, dodao je Penava. Podsjetio je i kako je premijer obećavao kako neće doći do porasta cijena te kako je uvođenje eura fenomenalna stvar za Hrvatsku u isto vrijeme dok smo bilježili rekordne stope inflacije.

Obećavao nam je bolji život, stabilnije i povoljnije zaduživanje, pitam vas i nek se svatko upita za sebe kako bi ocijenio tko mulja, tko laže, tko vara građane i društvo. Kad uđemo u trgovinu, je li nam povoljnije kupovati nego što je bilo prije pola godine, svaki dan smo u trgovinama, je li nam jednom mjesečno kad nam dođu režijki troškovi u poštanske sandučić, jesu li ti računi niži nego što su bili prije pola godine, kaže Penava.

A i oni koji odlaze u banke zaduživati se neka provjere jesu li im uvjeti povoljniji, upozorio je Penava. Moramo shvatiti da uzrok tome svemu leži u koruptivnom načinu upravljanja, jednom mentalnom sklopu koji je naučio živjeti od tuđeg rada, kazao je.

- A istodobno te ljude koji se bore doživljava kao neprijatelje što najbolje možemo vidjeti po ovoj silnoj represiji koja se odvija i koja je usmjerena prema obrtnicima, jer eto sada su valjda obrtnici krivi zato što se Hrvatska našla uslijed inflatornih pritisaka na koje zapravo nema realan odgovor, zaključuje Penava.

A nema ga uslijed krivo vođenih politika svih ovih godina, zaključio je predsjednik Domovinskog pokreta.