STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
35°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

AFRIČKA SVINJSKA KUGA: Anušić: ''Kolinja će biti jer nećemo dozvoliti da svinjska kuga uđe u Osječko-baranjsku županiju''

Oko 20.000 svinja je do sada usmrćeno zbog afričke svinjske kuge koja i dalje prijeti. U Osječko-baranjskoj županiji nije zabilježen ni jedan slučaj te se svi nadaju da će tako i ostati.

Anušić: ''Kolinja će biti jer nećemo dozvoliti da svinjska kuga uđe u Osječko-baranjsku županiju''
Ilustracija

Danas je održana koordinacija načelnika i gradonačelnika na kojoj se govorilo o mjerama sprječavanja prodora bolesti, što među ostalim uključuje jaču policijsku kontrolu na ulazima i izlazima iz županije, postavljanje dezinfekcijskih barijera na ulazima u sela i gospodarstva, a u borbu je uključen i sustav civilne zaštite.

Nije samo svinjogojstvo gospodarstvo, poljoprivreda, to je slavonska tradicija, kolinja će biti na području Osječko-baranjske županije jer mi nećemo dozvoliti da ta svinjska kuga uđe, a ako se pojavi u nekoj općini zatvorit ćemo to gospodarstvo, zatvorit ćemo taj sustav, nećemo dozvoliti da se širi dalje. Nema razloga da 15-20 kilometara, 100 kilometara dalje, pošto je Osječko-baranjska županija poprilično velika, se normalno ne odvijaju svinjokolje i stvari koje se trebaju odvijati jer postoji na kraju krajeva sustav testiranja tih svinja, kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.