STV Live
Nedjelja, 19. svibanj 2024.
22°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

USVOJEN REBALANS PRORAČUNA OBŽ: Anušić: ''Sadašnji način borbe protiv komaraca je beskoristan''

Skupština Osječko-baranjske županije usvojila je prvi ovogodišnji rebalans županijskog proračuna, koji je s prvotno planiranih 258 i pol milijuna eura povećan na 266 milijuna eura. Na aktualnom satu sjednice govora je bilo o komarcima, domovima za starije i nemoćne, a komentirano je i prekrajanje izbornih jedinica. Više u izvješću Josipa Dubrovića.

Komarci su u Hrvatskoj već odavno političko pitanje, a u jeku najezde i redovita tema županijskog aktualca. Pitanje za župana ovoga je puta upućeno iz redova oporbenog SDP-a.

- Koliko su gradovi i općine na području OBŽ predvidjeli sredstava za tretiranje komaraca? Mislim da je pitanje danas vrlo aktualno i pitanje je jesu li oni predvidjeli dostatna sredstva te koliko preporuka je izdano od strane Zavoda za javno zdravstvo i po kojima je postupano, odnosno nije postupano?, pitao je županijski vijećnik 
(SDP) Marko Bogatić.

Župan Anušić ponovio je kako se problem s komarcima može riješiti jedino zajedničkim djelovanjem svih općina i gradova, što je i predložio prije godinu dana, ali nije naišlo na razumijevanje dijela načelnika i gradonačelnika.

Pristup komarcima kakav mi imamo je nekoristan, potpuno je nekoristan, a to je da svaka općina ili grad tretira zasebno svoje područje u pravilu zaprašivanjem s tla. Tu je učinkovitost vrlo mala, odgovorio je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Anušić ponavlja i kako je ključan angažman države, jer problem komaraca je, kaže, javno-zdravstveni problem, koji se ne odnosi samo na pojedine županije.

Problem je rješiv. Te probleme su imale i druge zemlje, koje su to riješile na jedan drugačiji način. Mi ćemo ovaj puta ponovno ići prema Vladi, prema Saboru. Ovaj puta ćemo angažirati naše saborske zastupnike iz svih političkih opcija i neka zastupaju političke interese OBŽ, četvrte i pete izborne jedinice, i neka se pokuša naći jedan trajni model izmjenama i dopunama zakona o tome i kako to isfinancirati, rekao je župan Anušić.

Komentirao je Anušić i novu kartu izbornih jedinica, prema kojoj je dio Koprivničko-križevačke županije ušao u 4. izbornu jedinicu. To je, kaže, puno bolja varijanta, nego da je došlo do smanjenja broja saborskih zastupnika s područja Slavonije zbog manjka stanovništva.

Došlo je samo do minimalne promjene granica izbornih jedinica. Više sad nije granica OBŽ i VPŽ, nego se ulazi u Koprivničko-križevačku županiju na područje gradova Koprivnice i Đurđevca i još nekoliko općina, tako da bi se taj broj birača pokrio s tim brojem i nastavljamo dalje kao 4. izborna jedinica sa svim preduvjetima kakvi su bili i prije. Ključno je reći da će se u jednom trenutku morati ozbiljno sjesti sa stručnjacima i možda tražiti neki bolji model izbornih jedinica, kaže Anušić.

A bolji model po pitanju brige o umirovljenicima i smještajnim kapacitetima u domovima za starije i nemoćne zatražili su iz Stranke umirovljenika.

Naša županija bi po nekom europskom prosjeku od 20 posto trebala imati 14 tisuća kreveta. Mi nemamo ni tisuću. Nadam se da će to ići u narednom razdoblju, da će se krenut u daljnje renoviranje, kaže županijski vijećnik (SU) Ivica Beširović.

Mi, kao što smo rekli, imamo osigurana sredstva. Krenut ćemo u proširenje kapaciteta i u Domu za stare i nemoćne u Đakovu. Rekao sam da su naši domovi za stare i nemoćne na području OBŽ jedni od jeftinijih, da idemo u izgradnju novoga doma, odnosno ide grad Osijek u partnerstvu sa Županijom, i da smo prijavili dom za stare i nemoćne, koji je na području grada Našica, jer su Našice iskazale interes. Prijavili smo se na natječaj i čekamo rezultate natječaja, odgovara Anušić.

Zlatko Ahić iz Domovinskog pokreta predložio je da se u Osijeku za svu stradalu djecu u Domovinskom ratu s područja OBŽ postavi spomen ploča.

U nastavku sjednice vijećnici su usvojili prve ovogodišnje izmjene i dopune županijskog proračuna, koji je povećan za gotovo 8 milijuna eura, zbog, među ostalim, novih ulaganja u sportsku infrastrukturu, borbu protiv komaraca i usklađivanja sredstava za decentralizirane funkcije.

Radi se o projektima koji su u ovoj godini započeli, koje moramo realizirati i koji su zahtijevali dodatna financiranja. Prvenstveno govorimo o Gospodarskom centru i financiranju njegovog funkcioniranja i aktivnosti unutar njega, zatim govorimo o potpori općinama i gradovima za tretiranje komaraca od 200 tisuća eura i naravno govorimo o natječajima i projektima vezanim za izgradnju sportske infrastrukture zato što je 2024. godine OBŽ europska regija sporta, kaže Anušić.

Vijećnici su podržali i Prijedlog spomenutog Sporazuma o suradnji u programu kontrole komaraca između Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i općina Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci, a prihvatili su i Odluku o dodjeli na upravljanje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće trgovačkom društvu RDC Osječko-baranjske županije.