STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

PLASTIKA NA BRIJESTU I DALJE GORI, ALI JE POD KONTROLOM: Anušić: ''Tražit ćemo proglašenje ekološke katastrofe''

I dalje gori plastika u prostorima Drave International na Brijestu. Vatrogasci su na požarištu dežurali cijelu noć, a u jednom trenutku vjetar je okrenuo smjer, i dim nosio prema Osijeku. Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izdao je preporuku za obustavu rada tvrtki u Industrijskoj zoni Antunovac, a više informacija trebalo bi biti poznato nakon mjerenja kakvoće zraka. Trojica vatrogasaca ozlijeđena su na intervenciji u srijedu, a našički vatrogasac koji je upao u šaht pun tekuće plastike teško. Policija utvrđuje okolnosti koje su dovele do ove situacije.

- Gradonačelnik i ja ćemo poslati dopis kojim ćemo tražiti proglašenje ekološke nepogode. Očekujemo izvješće o šteti koju je napravio ovaj dim i koji čini na cijeloj županiji. To će omogućiti financijsku pomoć pri rješavanju ekoloških posljedica. Dim se bez prestanka emitira punih 24 sata i time je zagadio i zrak i tlo, rekao je župan Ivan Anušić.

Iz policije su rekli kako će, kad bude moguće, započeti s očevidom.

Mjerenja su pokazala kako je kvaliteta zraka u Osijeku zadovoljavajuća, tako je i u Brijestu, Ernestinovu, Tenji i Ivanovcu, dok je u Antunovcu utvrđena povećana koncentracija lebdećih čestica te prisutnost stirena i etilbenzena.

Iz osječkog Vodovoda umiruju građane kako je voda iz vodoopskrbnog sustava zdravstveno ispravna te da nema razloga za zabrinutost u pogledu ispravnosti pitke vode. 

Iz Drave International oglasili su se priopćenjem u kojem među ostalim navode kako unatoč svim mjerama opreza koje primjenju, ovakvi incidenti ukazuju na mogućnost vanjskog utjecaja, što će istraga dodatno razjasniti. Naglašavaju kako tvrtka posluje sukladno svim zakonskim propisima što potvrđuju redovite inspekcije, a trenutačne količine sirovina na skladištu u skladu su s dozvolama. Na kraju se zahvaljuju zaposlenicima te vatrogascima i svim službama koje su uključene u gašenje požara.