STV Live
Subota, 23. rujan 2023.
18°C
"Danas ljudi znaju cijenu svega, a vrijednost ničega" -O. Wilde

Osječko-baranjska

BROJNI POSJETITELJI IZ CIJELE HRVATSKE: Baranja dobila još jednu vinsku manifestaciju – Vinatlon u Zmajevcu

Nalazimo se u još jednom udarnom tjednu u jeseni prebogatoj manifestacijama po kojima je Slavonija i Baranja poznata. Njima se od danas pridružila još jedna koja okuplja vinske igre, gastronomiju i umjetnost u srcu Baranje – Vinatlon u Zmajevcu.

Baranja dobila još jednu vinsku manifestaciju – Vinatlon u Zmajevcu
Baranja dobila još jednu vinsku manifestaciju – Vinatlon u Zmajevcu

Hedonistički doživljaj namijenjen istinskim gurmanima i vinoljupcima. Tako organizatori opisuju najnoviju vinsku manifestaciju – Vinatlon. Iako se ove godine održava po prvi put ona je u vinskoj prijestolnici Baranje – Zmajevcu okupila brojne posjetitelje iz cijele Hrvatske. Neki su ovdje došli s namjerom, a neki su potpuno slučajno naišli na Vinatlon, kao ova peteročlana ekipa iz Rijeke.

Najnovija manifestacija u Zmajevcu započela je simbolično – vinari ovoga kraja u središtu mjesta posadili su vinovu lozu. Upravo ovi majstori proizvodnje vina okupljeni u udrugu vinogradara su i organizirali Vinatlon.

Istovremeno sudionici manifestacije bili su na cjelodnevnom landranju baranjskom planinom. Otvorena je zatim i zbirka tradicijskih vinarskih i vinogradarskih predmeta „Vinarium borarium“ koja prikazuje povijest proizvodnje vina u ovim krajevima, te će zasigurno biti još jedan turistički mamac. Uslijedio je i prvi Bačvatlon – natjecanje u guranju bačvi kroz surduk.

Pobjedu je na kraju odnijela ekipa iz Duboševice, a među natjecateljima našle su se i dvije dame.

Svi koji su sudjelovali u Vinatlonu uz to su mogli posjetiti vinske podrume te kušati vrhunska vina poznatih baranjskih vinara. I oni su suglasni da su ovakve manifestacije itekako potrebne njima, ali i ovom kraju.

Kako se moglo čuti ova je manifestacija još jedan od dragulja u kruni kontinentalnog turizma na području Osječko-baranjske županije.

U okviru Vinatlona održano je i nekoliko radionica, uključujući i onu o mogućnostima razvoja ruralnog turizma korištenjem europskih fondova, te radionica slikanja vinom na papiru, kao i izložba pod nazivom Baranjski vez i Otti Berger. U glazbenom dijelu programa nastupili su Vladimir Božić, Puhački ansambl Ad gloriam brass, duo Marina i Dorian, Dj Slamek, te Slavonia bend. Upravo u ovim trenutcima trebao bi započeti i koncert Hladnog piva „Hladno vino is back“.