STV Live
Petak, 14. lipanj 2024.
10°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Vukovarsko-srijemska

PRILOŽENO MNOŠTVO DOKUMENATA: Centar dr. Ivana Šretera podnio kaznenu prijavu protiv 51 osobe za zločine u Vukovaru

Za ratne zločine u istočnoj Slavoniji, prije svega za razaranje Vukovara, kazneno je prijavljena 51 osoba. Prijavu je napravio Centar dr. Ivana Šretera, kojega je prije godinu dana osnovao Stipo Mlinarić. Priloženo je mnoštvo dokumenata Jugoslavenske narodne armije, kao i drugi neprijateljski dokumenti, među kojima je i naredba za napade na Vukovarsku bolnicu.

Sedam kaznenih prijava do sada je DORH-u predao Centar dr. Ivana Šretera.  Ovo je osma. Na 60 stranica, i 150 stranica priloga, ova opsežna posljednja kaznena prijava najvećim dijelom obuhvaća, kaže predsjednik centra, Stipo Mlinarić, "Operaciju Vukovar".

Iz dokumenata je vidljivo da je JNA naoružavala sela gdje su bili nastanjeni pretežno Srbi 1990. i početkom 1991. godine. Iz kojeg skladišta je uzeto oružje, sve piše u dokumentu, koje je podijeljeno kojem selu. Na A4 stranici jednoj stoji zapovijed 8. listopada da se s Batajnice dignu dva MiG-a u 14:07, a u 14:05 da se obustavi artiljerijska vatra nad Vukovarom. Jedan MiG imao je zapovijed gađati dvorac Eltz, a drugi Vukovarsku bolnicu. Iz ovih dokumenata vidljivo je da je sa svim pojedinačnim četničkim grupama, od Belih Orlova, Šešeljevaca, Arkanovaca, upravljala  JNA. Zvijezda petokraka je upravljala sa svima njima, kaže saborski zastupnik, predsjednik Centra dr. Ivana Šretera Stipo Mlinarić.

Kaznena prijava podnesena je protiv 51 žive osobe. Mlinarić ističe kako je Centar dr. Ivana Šretera osnovao u stilu Centra Simona Wiesenthala.

Ratni zločin ne zastarijeva. Možete čuti u političkom prostoru, i našem pravosudnom sistemu - prošlo je puno vremena. Suđenje majoru Vojislavu Mediću odvija se u Osijeku. To je znak da nije kasno. To je znak da nije previše vremena prošle, da se ne može. Može se, ako imate volju. Centar je osnovan prije godinu dana kao udruga. Ovo je ogledni primjer kako civilnog društva, udruge, čime bi se i kako trebala baviti, ističe Mlinarić.

Ovo nije mržnja. Centar hoće istinu, poruka je danas. U tome će pomoći dva odvjetnička ureda, jedan Berislava Živkovića koji se bavi ovom kaznenom prijavom, dok se drugi ured bavi drugom prijavom koju će Centar također uskoro predstaviti javnosti. Dokazi, koji su sažeti iz više od 15 tisuća stranica dokumenata, pokazuju kako su paravojne formacije bile uklopljene u JNA, pa i one s područja Srbije.

- Tu su stranačke, srpske paravojne formacije registriranih stranaka u Srbiji, i što je najbolje, o čemu se nikada ne govori, tu su i teritorijalne jedinice iz Srbije. Imamo dokumentirano barem iz 20-ak mjesta iz Srbije, teritorijalne jedinice koje su slane u Vukovar i istočnu Slavoniju. Poznata je možda TO Valjevo, jer su oni počinili onaj masakr kada su poslali ljude u minska polja, kaže odvjetnik Centra dr. Ivana Šretera Berislav Živković.

Odvjetnik Živković naveo je kako ova kaznena prijava ima šest cjelina: politička događanja 1990. i 1991. i uloga JNA, faze napada na RH i otvorena agresija, uloga JNA u okupaciji istočne Slavonije, napad na Vukovar i Operacija Vukovar, međunarodno ratno pravo, kao i točka u kojoj su za svakog od osumnjičenih naveli gdje su, kada i što počinili. Nisu, kaže, navedeni, obični vojnici, već oficiri.

Namjerno koristim izraz oficir, a ne časnik. Prvo jer su oni sebe sami tako zvali, i u dokumentima, a drugo jer je korijen riječi časnik čast, a onaj koji je razorio Vukovar nikako ne može biti povezan s čašću. Na kraju samo jedna rečenica. Međunarodni promatrači koji su ušli neposredno u Vukovar, doslovno su u dokumentima napisali, ovo je isto kao Staljingrad. Imamo taj citat, dokument, ističe Živković.

Kaznena prijava je u petak u 10 sati predana u ruke glavne državne odvjetnice, a iz Centra poručuju kako ovo nije kraj jer potrebno je rasvijetliti mnoštvo događaja, ne samo iz Slavonije nego i ostalih krajeva Hrvatske.