STV Live
Subota, 25. ožujak 2023.
4°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Kazalište

SVE VIŠE PREDSTAVA, PROJEKCIJA FILMOVA I KULTURNIH DOGAĐANJA: Centar za kulturu Đakovo u posljednje vrijeme doživljava renesansu

Centar za kulturu Đakovo koji je već desetljećima središte kulturnog života grada u posljednje vrijeme doživljava pravu malu renesansu. Sve je više predstava, projekcija filmova i kulturnih događanja, a sve prate i povećana ulaganja.

Centar za kulturu Đakovo u posljednje vrijeme doživljava renesansu
Centar za kulturu Đakovo u posljednje vrijeme doživljava renesansu

Centar za kulturu Đakovo izgrađen je sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća te je od tada i gradsko kino i kazalište i galerija, ali i puno više od toga. Posljednjih godina s novim vodstvom Centar ima sve više sadržaja, te sve veću publiku. Samo u 2022. bilo je čak 80 izvedbi predstava gostujućih kazališta, uključujući i jedinstvenu predstavu za bebe, a održane su i brojne projekcije filmova, koncerti i izložbe. Centar surađuje i sa školama, vrtićima, KUD-ovima i drugim kulturnim organizacijama i ustanovama u provedbi njihovih programa. Od prošle godine pokrenute su i umjetničko-edukativne radionice, ali i nešto što bi moglo biti začetak samostalnog đakovačkog teatra.

- Ono što bih spomenula je da smo pokrenuli dramski studio glume i lutkarstva u suradnji s umjetničkom akademijom i to je isto jedno fantastično iskustvo, dramski studio je odradio tri premijere do sada, pred prepunim gledalištem, gostovali smo čak i na Festivalu amaterskih kazališta u Slavonskom Brodu, odigrali uspješno reprize, i ono što nam pokazuje na premijerama i na reprizama tih predstava je da je mnoštvo mladih, stvarno srednjoškolaca i mladih osnovnoškolaca zainteresirano za kazalište, kaže ravnateljica Centra za kulturu Đakovo Sanja Pavleković.

Napore Centra za kulturu u organizaciji brojnih i bogatih sadržaja podržava i Grad Đakovo. Povećana su izdvajanja i ulaganja u Centar, a pronađeni su i vanjski izvori financiranja za projekte kojima je povećana kvaliteta organizacije sadržaja.

- U protekle dvije godine smo stvarno jako puno uložili u tehničku opremu, oko 300 000 kuna nam je odobrilo Ministarstvo kulture i medija, Grad Đakovo nas je pratio s istim tim iznosom. Uložili smo u zvučnike, u nove miksete, u mikrofone, u rasvjetu prije svega, to nam je bio veliki problem na početku, kad smo počeli održavati što više predstava imali smo veliki problem s rasvjetom, kaže Pavleković.

Puno je uloženo i u opremu koja se možda i ne vidi na sceni, no značajno doprinosi kvaliteti programa, kao i u opremu za popularno ljetno kino. Ulaganja će se nastaviti i u budućnosti, jer se planira i cjelovita energetska obnova zgrade Centra. Što se pak tiče planova za sadržaje, pred Centrom je bogato kulturno proljeće i ljeto.

- Već krajem mjeseca na čeka Međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz koji se odvija u Đakovu već 15 godina sav program se odvija ovdje kod nas u Centru za kulturu kroz pet dana, vraća se vrijeme nakon korone pa nam gostuje gotovo devet kazališnih akademija. U travnju nas očekuje predstava Tvorničke postavke kazališta Moruzgva i naravno u travnju obilježavamo Međunarodni dan plesa, kaže Pavleković.

Gostovati će plesna predstava „Kad ruke šute“, a slijedi i pilot projekt u suradnji s umjetničkom organizacijom Histerija nova pod nazivom „Slavonija – vertikalni trening centar“ gdje će u četiri dana krajem travnja biti niz radionica za djecu i odrasle, predavanja, filmskih projekcija i po prvi put na pozornici u Đakovu vertikalni ples. U svibnju đakovačku publiku očekuje niz predstava i za kraj sezone balet „Romeo i Julija“ HNK Rijeka. Nakon toga tu će biti i popularno ljetno kino s brojnim projekcijama.