STV Live
Ponedjeljak, 11. prosinac 2023.
6°C
"Danas ljudi znaju cijenu svega, a vrijednost ničega" -O. Wilde

Osječko-baranjska

UNATOČ POLOVIČNOM DOŽIVLJAJU: Cijene karata na Copacabani ove sezone porasle za gotovo 50%

S prvim danom ljeta počinje s radom i omiljeno osječko kupalište Copacabana, a u osječkoj gradskoj upravi kažu kako je sve spremno za novu kupališnu sezonu. Naravno, samo na jednoj polovici kupališta, jer na drugoj još nisu započeli radovi, iako je prošle godine najavljeno kako bi mogli biti gotovi do početka ove sezone. No, najveće razočarenje za Osječane svakako će biti i što su, unatoč polovičnom doživljaju cijene karata porasle, i to za gotovo pedeset posto.

Cijene karata na Copacabani ove sezone porasle za gotovo 50%
Cijene karata na Copacabani ove sezone porasle za gotovo 50%

Uređuju se posljednji detalji na popularnoj osječkoj Kopici ususret sutrašnjem otvorenju. Novost u odnosu na prošlogodišnju sezonu je rasvjeta koja će omogućiti noćno kupanje vikendom, ali i garderobni ormarići, dodatna blagajna, te ambulanta. Ono što nije novo ograda je koja odvaja obnovljeni dio Kopike od neobnovljenog. Iako je prošle godine gradonačelnik Radić najavio da bi radovi na drugom dijelu kompleksa mogli započeti do kraja godine, bazen s toboganom, kao i dječji bazen te ostatak zapadnog dijela Copacabane još su uvijek netaknuti.

- Isprojektirali smo, to jest izmijenili projekt druge faze, prijavili ga na MPOO i to prije nekoliko mjeseci, kada smo najranije mogli, dakle kada je sama prijava, to jest natječaj kada je raspisan, kada smo mogli se prijaviti, ono što je sada u tijeku, dakle u tijeku je u ministarstvu evaluacija projekata, mi vjerujemo i nadamo se da će naš projekt proći, vrijednost tih radova je kako sam i reka, nešto čak malo i više od šest milijuna eura, u tom smislu druga faza obuhvaća praktički cijelu Copacabanu, nakon toga bit će sve rekonstruirano, uključujući i restoran, kad će biti rezultati, sad ne ovisi o nama, kaže Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

A iako na Copacabani rade tek dva bazena, u moru drugih poskupljenja i inflacije u osječkoj gradskoj upravi odlučili su povisiti i cijene ulaznica, i to za gotovo pedeset posto.

- Redovita cijena je tri eura za punoljetne naše sugrađane radnim danima. Vikendom je ona tri i pol eura, za djecu do sedam godina je ulaz besplatan, od sedam do 15 godina je euro i pol, za umirovljenike i osobe s invaliditetom je euro i trideset, kaže voditelj Copacabane Darko Dumančić.

Jedan od najvećih prigovora kupača na društvenim mrežama prošle kupališne sezone bio je i na podlogu od sitnog kamenja koja je zamijenila travu, i koja je trebala biti tek privremeno rješenje. No, u gradskoj upravi, osim na par novih zelenih otoka odlučili su zadržati kamenčiće, i to, tvrde, po željama građana.

- Što se tiče samog uređenja Copacabane dobili smo niz povratnih informacija kako su ti kamenčići bili dobra stvar, kako je i postavljanje ležaljki na kamenčiće bilo zgodno i dobro, stoga smo išli u jedan kompromis, dakle značajno smo povećali zelene površine, ali upravo te zelene površine kada se stavljaju na njih ležaljke, kada se stavljaju ručnici dakle, trava, što mislim da svi znaju vrlo brzo se osuši ispod ručnika, kaže Vulin.

Ipak, ima i dobrih vijesti, i to za ljubitelje kupanja na dravskoj plaži na Copacabani. Planina pijeska od preko 3000 prostornih metara koja je ovdje odložena još početkom godine danas je raspoređena po cijeloj plaži.

-  Danas baš nisu vrijeme, pogodan vodostaj za ovakve radove, ali s obzirom da je sutra otvaranje kupališne sezone odlučili smo glavninu pijeska pri ovom vodostaju koji je danas plus 27 centimetara razastrti, a onda ćemo kasnije koncem tjedna, ili početkom idućeg tjedna još to lijepo nivelirati i praktično to sve skupa poravnati, kaže direktor Hrvatskih voda Osijek Željko Kovačević.

Zbog ovih radova plaža na Dravi trebala bi biti zatvorena tek na jedan, ili čak pola dana. A s obzirom na veće cijene obližnjih bazena, ona će zasigurno ovoga ljeta vidjeti puno veći broj kupača.