STV Live
Četvrtak, 02. veljača 2023.
2°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Osječko-baranjska

OVE GODINE URANILA DVA TJEDNA: Cjepivo protiv gripe u Osječko-baranjskoj županiji besplatno za sve!

Malaksalost, bolovi i visoka temperatura. Mnogi će prvo pomisliti na koronu, no tu je prehlada, ali i gripa koja je ove godine uranila čak dva tjedna. Premda su simptomi dosta slični, razlike ipak ima.

Cjepivo protiv gripe u Osječko-baranjskoj županiji besplatno za sve!
FOTO: Pixabay

- Gripa vam uvijek ide da pukne kao petarda. Svi su pod temperaturom, jednim općim lošim stanjem koje ljudi opisuju „ma nije mi do života“, „osjećam se kao na samrti“, „svaka koščica i mišić me bole“, „ne mogu prst pomaknuti“. Govore da im je najlakše kad leže iako ih i onda sve boli. Tu e i suhi kašalj. Za razliku od prehlade koja ide polako, kod kojih curi nos, grebe grlo i temperature nisu tako visoke kao kod gripe. Dakle to je prosjek kod većine ljudi, uvijek ima iznimaka. A covid je nešto između koji imitira i gripu i prehladu, ovisno kakva se slika razvija kod pojedinog čovjeka, kaže dr. med. spec. Nikola Kraljik, voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ.

Ova tri oblika razlikuju se i u liječenju, a za brži oporavak važan je i odmor, najviše kod gripe u čije preventivne mjere spada i cijepljenje s kojim se u Osječko-baranjskoj županiji krenulo još u listopadu prošle godine.

Prvi na redu su bili kronični bolesnici.

- Nemamo udvostručenja broja oboljelih. Krajem prošle godine i početkom ove mi smo bili na preko 500 slučajeva u Osječko-baranjskoj županiji od kojih je 450 bilo u Osijeku. Podaci nam stalno stižu s terena, dok ih ažuriramo. Sada smo blizu 1000, stoga apeliram na sve građane koji se još nisu cijepili, a imaju tu mogućnost, da to učine u našem Zavodu za javno zdravstvo u ulici Franje Krežme 1, kaže Kraljik.

A ono je sada besplatno za sve.