STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
6°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

SUNCE NA NJIHOVOJ STRANI: Đakovo i Beli Manastir grade fotonaponske elektrane

Mnogi ovih dana uživaju na proljetnom suncu, a u Đakovu i Belom Manastiru njegovu snagu će iskoristiti na najbolji mogući način. Gradit će fotonaponske elektrane, što znači da stižu uštede. .

Ugovori su potpisani, te posao može početi. Zahvaljujući projektu „One Sun Connecting North and South“ u Đakovu će postaviti fotonaponske elektrane na gradsku nastavno-športsku dvoranu, te vrtićke kuće Vila i Botić. Vrijednost je 87 tisuća eura, od čega sam Grad plaća 15%.

Uz to Grad Đakovo je vrlo aktivan i u provedbi drugih projekata koji se tiču energetske obnove od višestambenih zgrada, javnih zgrada, a za napomenuti je da smo od prošle godine ušli u dodatno sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća to je nešto novo što nam je u proračunu za ovu godinu. Svi oni koji se uspješno prijave na Fond za energetsku učinkovitost za obnovu svoje kuće Grad Đakovo će se dodatno priključiti s 20% sa sufinanciranjem tih troškova, kaže gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

 

U Belom Manastiru njihovu fotonaponsku elektranu će graditi na Kući Baranjskog kulena. Vrijednost je 33 tisuće eura, te Grad također sudjeluje s 15%.

 

 

To je proizvodni pogon, ovim idemo direktno prema proizvođačima i našoj udruzi Baranjski kulen smanjit ćemo njima troškove tako da nam i ovaj proizvod bude konkurentan, ali pripremamo niz budućih projekata. Ovo je stvarno hvalevrijedna inicijativa, kaže Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira.

 

Đakovo i Beli Manastir jedini su slavonski sudionici koji su prošli na ovom projektu, a u koji je uključeno još nekoliko gradova i općina iz drugih dijelova Hrvatske. Svi imaju istu misiju – smanjiti troškove, a to su već uspjeli nositelji ove priče iz Regionalne energetske agencije Sjever.

 

 

Kako bi dobili povoljnije uvjete za sklapanje ugovora za izvođenje radova tako smo spajajući dva projekta – jedan je One Sun Connecting North and South, a drugi je Solar roofs for green Virovitica dobili ukupnu količinu od nešto više od 1.6 megavata vršno instalirane vrijednosti fotonaponskih elektrana. Kroz ta dva projekta nabavljeno je ukupno 36 fotonaponskih elektrana od kojih 3 u Đakovu i 1 u Belom Manastiru, kaže Jurica Perko, Regionalna energetska agencija Sjever.

Inače, sam projekt „One Sun Connecting North and South“, uključujući sve partnere vrijedan je nešto više od milijun eura, a sufinanciran je iz financijskog mehanizma europskog gospodarskog prostora.