STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
19°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Vukovarsko-srijemska

HRVATSKA DO HONG KONGA: Damiru su branitelji i nogometaši veliki uzori

Hrvatsku voli najviše na svijetu, branitelji su mu veliki uzor, a idoli su mu i reprezentativci. Voli Imotski, Hercegovinu i Vukovar, a najdraže pjesme su domoljubne od Zlatnih Dukata i Miše Kovača. Po ovom opisu teško je prepoznati specifičnu jedinku iz hrvatskog naroda, ali kad vam kažemo da dolazi iz Hong Konga, onima koji su ga upoznali, a takvih je u našoj zemlji mnogo, odmah znaju kako se radi o njihovom prijatelju Damiru.

Iako mu je pravo ime Yat Lung, nama se ovaj 45-godišnjak iz Hong Konga koji će svoj 46. rođendan za koji dan proslaviti u svojoj drugoj domovini uz srdačan pozdrav predstavio kao Damir. Hrvatsku je zavolio još kao 15-godišnjak kada je na vijestima gledao izvještaje o Domovinskom ratu.

Svaki dan u Hong Kongu bilo je po minutu ili dvije. Malo, ali je bilo. U mom srcu, kada sam vidio kako Hrvati, branitelji brane svoju zemlju, osjetio sam da je to pravo. Tako je bio početak moje ljubavi prema Hrvatskoj. Sad ju volim još i više u ovih 30 godina, kaže Damir, hrvatski domoljub iz Hong Konga.

Hrvatski je, kaže, učio iz slušanja i čitanja vijesti. U Hong Kongu, dodaje, nema škole za hrvatski, ali to ga nije spriječilo. Razumijemo se dovoljno da smo intervju odlučili odraditi do kraja na hrvatskom, umjesto engleskom. Pomogle su mu i pjesme.

Puno više od dvadeset godina učim. Znam malo, ali dobro je. Ali ponosan sam kada probam govoriti hrvatski, kao sada, i možemo se razumjeti. Onda sam sretan. Imaš puno prijatelja u Hrvatskoj, u svim gradovima? Puno, puno. U Imotskom, Vukovarom, Lipovača, Lovas, Opatovac, Šarengrad, Bapska, kaže Damir.

Hong Kong danas je u istoj situaciji kao Hrvatska u Jugoslaviji, kaže nam Damir. Žele neovisnost od komunističke Kine koja nad njima vrši represiju. Poznata slika obišla je svijet s demokratskih prosvjeda na Tiananmenskom trgu i čovjeka koji stoji pred tenkom. Ipak, kaže, Damir, u Kini i Hong Kongu nema takvih ljudi kao hrvatskih branitelja, koji neće stati samo pred tenk već ga i uništiti.

Blago Zadro je poginuo u Domovinskom ratu. On je moj idol. Volim Hrvatsku puno. Da te pitam još na kraju za nogomet, kad si počeo pratiti Hrvatsku? Da, da. 1996. godine gledao sam Euro. Moj idol Davor Šuker, kao i Zvonimir Boban tad su igrali. Boban je imao jak udarac 1990. u Maksimiru, kaže Damir.

U Hong Kongu za njega više posla nema otkako je komunistička vlast učvrstila svoje uzde nad njegovom zemljom, pa je kao učitelj povijesti s izraženim stavovima postao nepodoban. Kina ne voli Hrvatsku, dodaje, jer je za njih loš primjer kako se sukobiti s komunističkom partijom. Na to bi Hrvati, smatra, trebali biti ponosni. Zato mu je žao što mladi odlaze iz Hrvatske.

- Ostani tu, tu je tvoja mati, ostani tu, još će sunce sjati. Razumijem da dobar posao i dobre plaće čekaju ljude u Njemačkoj, ali Hrvatska treba biti u srcu zauvijek, ne smijete zaboraviti, kaže Damir.

Za kraj, dobili smo i dar kakvog daje mnogim hrvatskim prijateljima. Na majici je stari hrvatski pozdrav napisan kineskim slovima, a Damir je nastavio svoju ovogodišnju turneju po Hrvatskoj u kojoj će provesti devet mjeseci.