STV Live
Četvrtak, 07. prosinac 2023.
2°C
"Danas ljudi znaju cijenu svega, a vrijednost ničega" -O. Wilde

Osječko-baranjska

''TRI GRADA - JEDNA RIJEKA'': Dan rijeke Drave – još uvijek nedovoljno zaštićeno prirodno bogatstvo

Tri grada Osječko-baranjske županije povezuje rijeka Drava – Osijek, Belišće i Donji Miholjac. Prigodom ovogodišnjeg Dana rijeke Drave povezat će ih i nova manifestacija „Tri grada – jedna rijeka“, a koja će se čitavim nizom događanja obilježiti tijekom tri dana. Danas je tako održana konferencija o projektima na području UNESCO rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Rijeka Drava zaštićena je na nekoliko razina, na nacionalnoj kao Regionalni park Mura-Drava, na Europskoj kao dio Ekološke mreže Natura 2000 i na međunarodnoj kao Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. Unatoč tome, kao i naporima prošlih godina za njenu zaštitu Drava je i dalje u opasnosti, kako ekološkoj, tako i klimatskoj, čemu smo svjedoci posljednjih mjeseci. Očuvanje rijeke i njenih prirodnih ljepota, a o čemu ovisi i sigurnost i ekonomska budućnost područja uz Dravu stoga je važan zadatak.

- Svaki od nas treba dati glas za očuvanje svih zelenih površina uz rijeku Dravu i u gradu Osijeku i u njenim rubnim dijelovima i kada mnoge udruge i javni sektor radi na projektima zaštite prirode ono što je poželjno da se građani što više uključuju i da podržavaju takve projekte, kaže Jasmin Sadiković, predsjednik Udruge Zeleni Osijek.,

Upravo ukazivanje na važnost pojedinaca u očuvanju rijeke Drave jedan je od glavnih ciljeva Dana rijeke, ali i manifestacije „Tri grada – jedna rijeka“ koji se ove godine po prvi puta održava u Osijeku, Belišću i Donjem Miholjcu. Počela je danas čitavim nizom događanja od turističke biciklijade u Osijeku do fišijade i likovne kolonije u Donjem Miholjcu.

- Obilježavamo za nas ovaj iznimno bitan dan u svrhu promicanja rijeke Drave, da ukažemo na to koliko je ona bitna svima nama koji živimo na ovom području, želimo ukazat koliko je bitna zaštita same rijeke Drave, u krajnju ruku mi smo uz rijeku Dravu i odrasli i to je i cilj ove manifestacije koju smo nazvali „Tri grada – jedna rijeka", kaže direktor Agencije za upravljanje prirodnim vrijednostima OBŽ Igor Ružička.

Danas je u okviru manifestacije održana i konferencija na kojoj su predstavljeni projekti na području međunarodnog UNESCO rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Među ostalim govora je bilo o projektima za zaštitu biljnog i životinjskog svijeta uz rijeku, revitalizaciji ornitološkog rezervata Podpanj, integriranom upravljanju rijekom Dravom, Zelenim stazama Dunava i Drave u Belišću, ali i projektima za smanjenje rizika od poplava, kakav je uređenje šetnice u Osijeku.

Obaloutvrde koje su u tijeku, njihova izgradnja će značajno doprinijeti smanjenju rizika od poplava, odnosno crta obrane od poplave na području grada Osijeka će biti na onoj razini, odnosno na koti koja je potrebna da bude sigurna na stogodišnju vodu plus nadvišenje od metar i dvadeset, kaže zamjenik direktora Hrvatskih voda Osijek Mario Spajić.

Domaćin konferencije bila je Osječko-baranjska županija, a dožupan Josip Miletić podsjetio je kako je rijeka Drava jedno od najvažnijih prirodnih bogatstava ovog dijela Hrvatske. Istaknuo je i kako se ovaj potencijal posljednjih godina još više iskorištava i za gospodarski razvoj.

- Rijeke koristimo isto tako i za navodnjavanje. Znamo da imamo 12 sustava koje izgrađujemo za navodnjavanje za potporu i poljoprivrednicima i to je nekakva budućnost u kojem smjeru vidimo i razvoj Osječko-baranjske županije, ali svakako i očuvanje prirode, kaže zamjenik župana osječko-baranjskog Josip Miletić.

Obilježavanje Dana rijeke Drave kroz manifestaciju „Tri grada – jedna rijeka“ nastavlja se i sutra. U Belišću se održava izložba slika, likovna kolonija, prezentacija rada športskih ribolovaca, i rekreativna vožnja čamcima. U Osijeku će također biti izložba fotografija, radionica izrade terarija, te športske igre za mlade u Antunovcu. Održava se i biciklijada Febire koja povezuje Valpovo, Belišće, Osijek, Beli Manastir i Vukovar.