STV Live
Subota, 02. ožujak 2024.
14°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

AMBICIOZAN PLAN: Demografskim mjerama do 18 000 stanovnika u Našicama do 2032. godine

Poražavajući rezultati popisa stanovništva koji su ukazali na pad broja stanovnika u cijeloj istočnoj Hrvatskoj nisu nažalost zaobišli ni grad Našice. U našičkoj gradskoj upravi stoga posljednjih godina veliku pozornost posvećuju demografskim mjerama, te imaju ambiciozan plan do 2050. godine povećati broj stanovnika u gradu s 14 na čak 20 tisuća.

Temelj demografskog opravka su mlade obitelji, a prvi uvjet da bi mladi ostali u Hrvatskoj radno je mjesto. Svjesni su toga i u našičkoj gradskoj upravi pa zato prioritetnom demografskom mjerom smatraju ulaganja u industrijsku zonu.

- Gdje s našom industrijskom zonom maksimalno potičemo, i  beneficijama koje radimo u industrijskoj zoni mikro, male i srednje poduzetnike i našu perjanicu regionalnu, tu je Nexe d.d. gdje maksimalno u ime grada stvaramo uvjete za zapošljavanje, kaže gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba.

Drugi pak uvjet za ostanak mladih u Našicama rješavanje je stambenog pitanja. U gradskoj upravi kažu kako je nedostatak stambenih jedinica posljednjih godina postao veliki problem, te aktivno rade na tome otvaranjem novih građevinskih zemljišta, ali i sudjelovanjem u projektu izgradnje POS-ovih stanova.

- Očekujemo za par mjeseci da bi započeli građevinske radove na, jer smo ishodili dokumentaciju, građevinsku dozvolu za petnaest POS-ovih stanova u Našicama, ali potičemo i privatne investitore gdje evo u tijeku je privatna investicija, upravo sada se izgrađuje određeni broj stanova, ali u tijeku je i projektna dokumentacija velikog investitora na par desetaka, čak 70-80 novih stanova, kaže Kašuba.

Važna mjera demografske obnove je i naknada za rođenje djeteta koja iznosi 3000 kuna. Grad sufinancira i cjelodnevni boravak u vrtiću, pa tako je krajnji trošak za sve roditelje bez obzira radi li se o privatnom ili javnom vrtiću 500 kuna. Djecu se prati i kada krenu u školu.

- Gdje finananciramo s iznosom od pola milijuna kuna radne bilježnice, gdje zajedno sa županijom sufinanciramo prehranu za djecu, zatim sufinanciramo, odnosno radimo stipendije kojih je u gradu 30 s 800 kuna po stipendiji i pet stipendija za izvrsnost koja iznosi 1000 kuna, kaže Kašuba.

Zahvaljujući ovim, ali i drugim mjerama, u gradu planiraju u sljedećih deset godina povećati broj stanovnika sa sadašnjih oko 14000 na 18 000, a do 2050. prema strategiji grada u Našicama bi trebalo biti preko 20 000 stanovnika.