STV Live
Srijeda, 07. lipanj 2023.
16°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Hrvatska

STIPO MLINARIĆ: ''Dnevno umire 18,4 branitelja i najugroženija su skupina u Hrvatskoj''

Odluku premijera o ukidanju kriznog poreza Jadranke Kosor kojim je hrvatskim braniteljima skinuto deset posto s mirovine, a koji još uvijek vrijedi, zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić nazvao je svojom osobnom pobjedom i pobjedom Domovinskog pokreta. Kaže i kako se stvara lažna slika o braniteljima kao parazitima koji primaju velike iznose, što nije istina. Predlaže premijeru podizanje invalidnina hrvatskim ratnim invalidima koje su znatno smanjene 2001. godine, a od tada nisu rasle niti lipe.

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić kaže kako je prvi u Saboru komunicirao problem oko još uvijek važećeg zakona koji je donijela Jadranka Kosor, a kojim je braniteljima skinuto deset posto mirovine. Odluku premijera o vraćanju deset posto po modelu pet ove i pet iduće godine, smatra osobnom i pobjedom Domovinskog pokreta.

- Prvo su me veliki domoljubi i branitelji iz HDZ-a okrivili da govorim gluposti, da to nije istina i da je to vraćeno. Dok se nisu sabrali. Kad su shvatili da oni ne govore što je, dosjetili su se i u godini pred izbore velikodušno idu vratiti pet, pa pet posto. Nije oduzeto hrvatskim braniteljima pet po pet, nego odmah deset posto. Ako su tako veliki štovatelji i brižni o braniteljima, zašto ne vrate zaostatke za godine kada je BDP rastao po tri ili četiri posto?, kaže Stipo Mlinarić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta.

Kada hrvatski branitelj koji je odradio puni radni staž ide u mirovinu, oduzmu mu deset posto, ističe Mlinarić koji je zakon donesen u vrijeme premijerke Kosor nazvao nakaradnim.

- Ako mu mirovinu izračunaju na primjer četiri tisuće kuna, država uzme deset posto i on dobije tri tisuće i šesto kuna. Ali, puno je branitelja koji su ispod tri  pol tisuće kuna. To su hrvatski branitelji koji primaju opskrbnine, oni žive ispod minimuma dostojanstva, s tisuću i nešto kuna, odnosno dvjesto eura ako ćemo sada u eurima, kaže Mlinarić.

Stvara se, dodaje Mlinarić, lažna slika kako su branitelji paraziti koji primaju velike mirovine. Istaknuo je primjer hrvatskih ratnih vojnih invalida kojima je, kaže, SDP-ova vlada 2001. godine još uzela pedeset posto od invalidnina.

- Ratni vojni invalid 20-postotni ima 114 kuna i 75 lipa. 30-postotni ima 153 kune, 40-postotni 229 kuna 49 lipa. 50-postotni invalid ima 458 kuna i 99 lipa, 60-postotni 688 kuna i 48 lipa, 70-postotni ratni invalid ima 1109 kuna i 22 lipe, 80-postotni 1568 kuna i 21 lipu, 90-postotni 2103 kune i 70 lipa, a stopostotni ratni invalid druge skupine ima 2792 kune i 18 lipa, kaže Mlinarić.

Iznosi su to koji od 2001. nisu povećani niti lipe, a niti centa, kaže Mlinarić, i apelira na premijera Plenkovića da se invalidnine povećaju.

I postavljam mu pitanje, je li i njegovim dečkima sa zrinjevačkih hodnika koji su 90-ih jeli kroasane i ispijali kapučina i nisu se borili, nisu povećanja primanja od 2001. za lipu? Mislim da nije tako, i da su im primanja uduplana u 23 godine, kaže Mlinarić.

Mlinarić je novinarima pokazao i analizu dr. Andrije Hebranga o smrtnosti branitelja, koja pokazuje kako su branitelji najugroženija skupina u Hrvatskoj.

- Koja umire u prosjeku 18.4 čovjeka dnevno. To je analiza 2021. godine. Umire 18,4 branitelja dnevno, ali u prosjeku 15 godina mlađi nego ostala populacija u Hrvatskoj. I to je statistika samo za branitelje čije su obitelji tražile da im dođe vojska i tri pucnja ispali u zrak, a ima ljudi koji su pokopani bez počasti jer obitelj u toj muci se toga ni ne sjeti, jer znaju da imaju pravo na to, kaže Mlinarić.

I sada, kaže Mlinarić, premijer Plenković i ministar Medved prošloga petka kažu kako su osigurali 1,8 milijuna eura za besplatne sistematske preglede hrvatskim braniteljima. Mlinarić se pita kome se to plaća kada su hrvatski branitelji već osiguranici i imaju pravo na besplatni zdravstveni pregled.

Sam sam bio na tom pregledu prije pet godina na Svetom Duhu. Vjerujte mi, ništa nisu oni mogli otkriti. Nisu loši doktori, nego ne znaju dijagnoze ljudi. I profesor Hebrang ovdje navodi da bi ovo trebali voditi obiteljski liječnici, kaže Mlinarić.

Tih 1,8 milijuna eura, smatra Mlinarić daje se privatnicima koji će za te novce obaviti samo 15 tisuća pregleda godišnje, što je, zaključuje Ćipe premalo.