STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

TRADICIONALNA SVEČANOST NA BANOVOM BRDU U BARANJI: Dobar početak vinogradarske godine uz snijeg i hladnoću za Vincešku u Baranji

Unatoč brojnim nedaćama vinogradarska godina za brojne je hrvatske vinare ipak završila iznimno uspješno, a za neke čak i rekordno. Među njima su i Vina Belje koja su ususret Danu Svetog Vinka i početku nove vinogradarske godine u vinogradima na Banovom brdu u Baranji održali tradicionalnu svečanost Vinceške.

Uz blagoslov riječima, ali i mladim vinom podrezani su trsovi simbolično ukrašeni mesnim delicijama. Sve je spremno za novu vinogradarsku godinu na Banovom brdu u Baranji, a sniježni pokrov i hladnoća su, kažu, kao lijek za trsove grožđa.

Rezidba je najvažniji posao u vinogradu, s njom počinjemo vinogradarsku godinu, ali i s njom formiramo budući rod, odnosno količinu grožđa koju trebamo dobiti u tekućoj godini. Vrlo je bitna za rast i razvoj vinove loze. Hladnoća je zapravo poželjna, i ove snježne oborine i minusi koje zadnjih godina nažalost nemamo, koji utječu na lozu da uđe u fazu mirovanja, odnosno veliki minusi utječu na uništavanje patogena, kaže rukovoditelj u Vinogradima Belje Tomislav Pintarić.

Vina Belje na Banovom brdu uzgajaju 564 hektara vlastitih nasada od čega je 85% graševina, a godišnja proizvodnja je oko 3,5 milijuna litara vina. I za njih je vinogradarska godina bila izazovna, ponajprije zbog klimatskih promjena koje su donijele sušno i varljivo ljeto, te ranu berbu.

- Krenuli smo ove godine jako rano, to je bilo 23. kolovoza, ali nakon evo, uvjerit ćete se danas i sami nakon kušanja ovih vina, mi smo i sami s rezultatima koje smo postigli u potpunosti zadovoljni, kvaliteta neću reći da je obećavajuća, nego kvaliteta iznad očekivanja koja je bila, s obzirom kakvu smo imali izazovnu godinu, kaže glavni enolog Vina Belje Marijan Knežević.

A iako izazovna, bila je čak i rekordna. Vina Belje, naime u 2022. godini prodala su najveće količine svojih proizvoda ikada.

- Prošlu godinu smo završili s prodajom od 3 650 000 litara vina, a naša godišnja proizvodnja je 3,5 milijuna, tako da smo i premašili našu godišnju proizvodnju, porasli smo u svim segmentima našeg vina, od vina u bag in box, pa sve do premium vina, gdje smo posebno posobni na naša nova pješava vina i Goldberg vina, kaže predsjednik Uprave Vina Belje Damir Leko.

Veliki porast mogu zahvaliti i odličnoj turističkoj sezoni, na što računaju i ove godine, te će poseban naglasak staviti na hotele i restorane u Dalmaciji, ali i kontinentalnoj Hrvatskoj. U Ministarstvu poljoprivrede podržavaju ove planove, a nadaju se i povećanju izvoza.

U doglednom razdoblju planiramo dakle visoku razinu samodostatnosti koja će onda pokriti uglavnom naše potrebe.  Također i orijentacija prema izvozu je vrlo važna, tu bilježimo u zadnjem razdoblju od pet godina vrlo dobre rezultate, otvaraju se osim tržišta Europe, znači našeg zajedničkog tržišta Europske unije i tržišta sjeverne Amerike i istočna tržišta gdje u posljednje vrijeme bilježimo iskorak, i povećan plasman naših vrhunskih kvalitetnih vina, kaže državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Najavio je i kako je s prvim danom nove godine u funkciji novi strateški plan za ovaj sektor s intervencijama za podizanje novih nasada te opremanje vinarija za što je u sljedećih pet godina planirano ukupno 223 milijuna eura. Tu je i standardna vinska omotnica, a za koju će se ove godine objaviti natječaj, i to uskoro.