STV Live
Nedjelja, 19. svibanj 2024.
21°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

VRIJEME JE DA SE SLAVONIJA PROBUDI: Domovinski pokret poziva na veliki prosvjed

Vrijeme za buđenje Slavonije, poručio je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava i pozvao prije svega Slavonce, ali i sve druge građane Hrvatske na veliki prosvjed kojeg će Domovinski pokret organizirati krajem svibnja ili početkom lipnja. Istaknuo je kako dvije slavonske županije gube najviše stanovnika godišnje od svih regija u Europskoj uniji, a za taj porazni podatak okrivio je korupciju koju, kaže, provodi vlast Andreja Plenkovića.

 

Požeško-slavonska i Vukovarsko-srijemska županija, upozorio je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, najgore su u Europskoj uniji po gubitku stanovništva, što, kaže, govori najbolje o tome tko vodi ovu državu. Požeško-slavonska gubi 1,7, a Vukovarsko-srijemska čak dva i pol posto stanovništva godišnje prema Eurostatu u razdoblju od 2015. do 2020. godine.

- Govorimo o Vukovarsko-srijemskoj županiji, iz koje dolazi ministrica Žalac za koju premijer nema pojma, brani je do zadnjeg trenutka u Saboru. Konstatirali smo preko glavne državne odvjetnice da je bilo propusta u slučaju Žalac. Govorimo o slučaju župana Dekanića, koji godinu dana s institucijama zavlači javnost. Plenkoviću je i danas iznenađenje. On ne zna i nije siguran kakvi su krajnji ishodi, pa će zaštiti župana, a nama ostalima govoriti kako mi vršimo pritisak, a oni su za borbu, ironije li, protiv korupcije, kaže predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

 

 

I gradonačelnik Otoka Josip Šarić, tvrdi Penava, ima nekoliko optužnica koje stoje u ladicama u DORH-u dulje od dvije godine.

I unatoč tome što je to znao, Plenković ga je gurnuo i za kandidata za gradonačelnika, i danas ga brane. Ali, to je valjda transparentna i učinkovita država promatrana kroz naočale Andreja Plenkovića, kaže Penava.

 

Podsjeća Penava i na druge afere.

Sjetite se samo afere Marije Ratkić i milijarde kuna zamračene u aferi INA i Plinara istočne Slavonije, koja je, eto slučajnosti baš u toj županiji. Nama u Domovinskom pokretu je sasvim jasno o čemu se radi, da su ovo trenutci od kojih nema bježanja i okretanja glave. Sve ove afere, danas Dekanić, jučer Žalac, sutra će biti Šarić ili Mažar s aferom Bodat, uvijek će iskakati netko novi. U tom vremenu, kako govori Eurostat imamo pet izgubljenih godina, a sad je već 2023., pa je pitanje gdje smo tek sada po pitanju gubitka stanovništva, kaže Penava.

 

Stoga su u Domovinskom pokretu odlučili pozvati građane, prije svega Slavonije na prosvjed.

 

 

Netom pred ljeto, bit ćete upoznati s detaljima. Domovinski pokret će baciti sve svoje resurse na aktivaciju i motivaciju i članstva i simpatizera, kao i svih Slavonaca i drugih građana Republike Hrvatske. Organizirat ćemo prosvjed u nekom od slavonskih gradova, i poslati poruke što je potrebno činiti, koji su izlazni scenariji za Slavoniju i pokušati osvijestiti ljude da je vrijeme da se trgnemo. Jer, ono što smo teškom mukom stvarali, mislim pri tome na svoju zemlju i slobodu, gubimo uslijed ovakvih politika, a mislim da vam je svima jasno da takve politike i promjene neće doći s ljudima poput Banožića, Dekanića, Šarića, Plenkovića, Žalac i slične ekipe, rekao je Penava.

 

Komentirao je i izjavu premijera Plenkovića o tome kako Domovinski pokret vrši pritisak na USKOK.

- Oni kradu milijarde, oni utječu i zarobili su institucije, što vidimo i po zadnjem slučaju Dekanić, gdje je praktički cijela policijska uprava učinila sve, pa i unutarnja kontrola kako bi prikazali da je sve u redu, pa su ih oporba i mediji raskrinkali. Ti si angažirao dijelove sustava kojima upravljaš, MUP-a, kako bi ogradio i zaštitio svog čovjeka i njegova protuzakonita postupanja. I to na čemu, jednom običnom prometnom prekršaju. Tu se iz prekršajne ušlo u kaznenu odgovornost udruživanja u zločinačku organizaciju jer si uključio više od tri čovjeka kako bi ostvario svoj cilj. Unatoč  pravomoćnoj presudi koju imaš, unatoč 22-23 ministra, kaže Penava.

Zna se tko ima vlast u Hrvatskoj, tko pritišće institucije i zna se čiji ljudi na kraju završavaju po zatvorima, zaključio je Penava.