STV Live
Ponedjeljak, 05. prosinac 2022.
10°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Hrvatska

POKREĆU INICIJATIVU U SABORU: Domovinski pokret predlaže uvođenje vojne obuke i osnivanje Nacionalne garde

Domovinski pokret predložit će u Saboru svoju inicijativu za uvođenje vojne obuke za sve građane starije od 18 godina. Iz tih redova potom bi se organizirala Hrvatska nacionalna garda, a čiji bi pripadnici onda mogli biti aktivirani i kod slučajeva potresa, poplava ili drugih prirodnih katastrofa.

Domovinski pokret predlaže uvođenje vojne obuke i osnivanje Nacionalne garde
Stipo Mlinarić

Ruska agresija na Ukrajinu i srpska na Hrvatsku mogu se usporediti, kazao je povodom Dana hrvatskih branitelja Vukovara zastupnik Domovinskog pokreta i vukovarski branitelj Stipo Mlinarić Ćipe.

- Vuku se i neke paralele između Mariupolja i Vukovara. Vidjeli smo jučer gađanje dječje bolnice od ruske strane. Sve smo mi to prošli u Vukovaru, bolnica je bila granatirana cijelo vrijeme rata, kaže zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić.

Na ratne katastrofe treba biti spreman, pa iz Domovinskog pokreta najavljuju pokretanje inicijative u Saboru za uvođenje obvezne vojne obuke za sve starije od 18 godina u trajanju od minimalno jednog mjeseca.

- I osnivanje Hrvatske nacionalne garde, od tih ljudi koji prođu obuku, prema mjestu stanovanja kako državi ne bi bio veliki trošak, iako je najveći trošak u životu ljudski život i sloboda. To je najveći trošak. Mislimo pošto se miješaju geopolitičke karte, da bi Hrvatska kao i svaka ozbiljna država, trebala uvesti barem mjesec dana vojne obuke, kaže Mlinarić.

Nacionalna garda pomagala bi i u slučaju prirodnih i drugih katastrofa.

- Mogu izaći i kad su potresi, poplave ili kad je neka elementarna nepogoda, a ne da se dižu gardijske brigade koje trebaju biti obučavane za rat, a ne da drže lopate u rukama i čiste šutu po gradovima koji su stradali, kaže Mlinarić.

Rata će uvijek biti, na njega se treba spremati, a Boga moliti da do njega ne dođe, zaključio je Mlinarić.