STV Live
Subota, 02. srpanj 2022.
23°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Hrvatska

ODLUKE STOŽERA SMATRAJU NEUSTAVNIMA: Domovinski pokret prikuplja 51 potpis zastupnika za uvrštavanje rasprave o COVID-potvrdama do 15.12.

Domovinski pokret krenuo je u prikupljanje pedeset i jednog potpisa zastupnika. Temeljem Poslovnika, na taj način na dnevni red u Saboru do početka zimske stanke uvrstila bi se točka kojom traže primjenu Ustava vezano uz ograničavanja prava i sloboda. Za mjere poput uvođenja COVID potvrda, temeljem Ustava, podsjećaju, potrebna je dvotrećinska većina.

Domovinski pokret prikuplja 51 potpis zastupnika za uvrštavanje rasprave o COVID-potvrdama do 15.12.
Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta

Stožer civilne zaštite legalno je tijelo, no uvođenje mjera poput COVID potvrda kojima se ograničavaju slobode građana ne može donijeti bez dvotrećinske većine u Saboru, ističe predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. Domovinski pokret stoga prikupljanjem 51 potpisa koji je potreban za uvrštavanje točke na dnevni red, želi do zimske stanke 15. prosinca, uvrstiti upravo točku kojom traže primjenu Ustava. Svako ograničenje slobode, prema članku 16., koji se sada primjenjuje, mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju. Penava ističe kako je nelogično da primjerice za održavanje ove konferencije za medije u Saboru treba COVID potvrda, a da su se na isto odlučili u nekom od kafića ili trgovačkom centru, ista potvrda, odnosno ograničavanje sloboda ne bi bilo potrebno.

"Koliko je to onda zaista razmjerna potreba, da vi idete nekom uskratiti pravo i slobodu da zaradi za plaću, za život, i tražite od njega potvrde, međutim kad se s istim čovjekom idete naći i provesti i 16 sati u nekom kavani i restoranu, za to nema problema. Tu se krije zamka gdje je Sabor osigurao Stožeru da može primjenjivati prava koja ne bi smio, i gdje su odluke po meni i stavu Domovinskog pokreta, duboko neustavne", kaže Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta.

Domovinski pokret dakle traži da se do 15. raspravlja o provođenju članka 17. Ustava, u kojem stoji da "u doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčene Ustavom mogu se ograničiti, o čemu odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika".

"A nakon toga ćemo vidjeti kako će se tko izjasniti, od klubova do zastupnika, i na kraju pokazati i narodu tko se za što zalaže. U konačnici, taman i da ne bude u Saboru donesena odluka kakvu želimo, makar ćemo ju ozakoniti, odnosno donijet će je Sabor, jedino mjesto koje bi trebalo odlučivati o odlukama ovakve težine i ovakve vrste", kaže Penava.

Penava poručuje i kako će Domovinski pokret podržati i referendumsku inicijativu MOST-a.