STV Live
Subota, 02. srpanj 2022.
21°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

''HRVATSKOJ PRIJETI PONOR SOCIJALNOG KAOSA'': Domovinski pokret protiv nasilnog uvođenja cijepljenja i COVID potvrda

Domovinski pokret protivi se nasilnom uvođenju cijepljenja i neustavnom ucjenjivanju građana COVID potvrdama od strane Stožera i Vlade. Podsjećaju na Deklaraciju Vijeća Europe o pravu izbora i najavljuju kako će tražiti da se odluke stožera izglasaju u Hrvatskom saboru dvotrećinskom većinom.

Domovinski pokret protiv nasilnog uvođenja cijepljenja i COVID potvrda
Domovinski pokret protiv nasilnog uvođenja cijepljenja i COVID potvrda

Sabor je taj koji mora donositi odluke o mjerama koje izlaze iz Stožera, kaže saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić.

"Sabor je najviše zakonodavno tijelo u Hrvatskoj i mislimo da takve restriktivne mjere kojima se ograničavaju prava ljudima na posao i na ulaske u bilo kakve institucije da to treba ipak Sabor donijeti dvotrećinskom većinom. Domovinski pokret će na tome inzistirati", kaže saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić.

Mlinarić podsjeća i na poruke potpore hrvatskih biskupa građanima koji se ne žele cijepiti te da se ne stvaraju nepotrebne podjele među ljudima.

"Nama su 91. u Vukovaru značili i liječnici i doktori koji su liječili u vukovarskoj bolnici, ali značila nam je i krunica koju smo nosili oko vrata, značila nam je i vjera i molili bi da ne zbunjuju javnost, da ne pravimo svađe između takve dvije institucije, koje hrvatskom narodu puno znače", dodao je Mlinarić.

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić podsjeća i na Deklaraciju Vijeća Europe o pravu na informiranje o cijepljenju i slobodi izbora.

"Podsjetio bih da je Hrvatska članica Vijeća Europe, da trenutačno ima predsjednicu Mariju Burić Pejčinović, i da su to rezolucije koje bi se trebali na neki način i pridržavati. S druge strane pozivam institucije Hrvatske da omoguće svima onima koji se žele cijepiti da se i cijepe. Postoje sela kojima nije dostupna ta mjera, ali isto tako da se svima koji se ne žele cijepiti, da ih se ne prisiljava", kaže zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić.

Radić upozorava i na nesuvislost odluke Stožera o obveznim potvrdama u državnom sektoru, dok se privatnom samo preporuča. Kaže kako je i sam dio zdravstvenog sustava dijelom u privatnom vlasništvu.

"Što se tiče tih testova, dobro znamo da i cijepljeni i necijepljeni prenose virus, tako da je naš stav što se tiče testova da svi moraju biti besplatni, jer mi svi plaćamo zdravstveno osiguranje, i princip mora biti, ili svi se testiraju ili nitko", dodaje Radić.

Hrvatskoj prijeti ponor socijalnog kaosa, upozorava pak predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava upozoravajući kako su nesuvisle i politički motivirane odluke Stožera dovele do podjele hrvatskog društva na cijepljene i necijepljene, a što je, kaže, posljednje što nam u ovome trenutku treba. Domovinski pokret, poručuje, zalaže se za slobodu odabira, što jamči i sam Ustav.

"Nažalost, nepromišljenim izjavama, politikanstvom smo doveli društvo na rub ponora. Neprimjerenim izjavama, praktično da se necijepljene gleda kao na nižu kastu, kao nekoga kome se prijeti, kao nekoga tko je u sasvim podređenoj poziciji na rubu da ga društvo odbaci. Odlučno se suprotstavljamo tome i ovim putem iskazujemo solidarnost sa svim djelovanjima, koja se legitimnim načinom i sredstvima suprotstavljaju pripremi i provođenju nasilnog cijepljenja", kaže predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Penava poručuje Vladi i stožeru – ne stvarajte nemir i paniku među ljudima, jačajte tehničke i ljudske kapacitete kako bi svaki građanin, bio cijepljen ili necijepljen, imao sigurnost da će u slučaju potrebe dobiti najbolju zdravstvenu skrb, a premijera Plenkovića poziva da se izjasni kamo nas to vodi s ovakvom politikom.