STV Live
Petak, 14. lipanj 2024.
10°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

SUMNJAJU U MANIPULACIJU S REZULTATIMA ANALIZE: Domovinski pokret uvjeren da HDZ prikriva stvarnu štetu od požara

U Domovinskom pokretu ne vjeruju da višednevni crni dim izgorjele plastike nije izazvao nikakvo zagađenje tla i usjeva na osječkom području. Sumnjaju u manipulaciju s rezultatima analize, a znakovitom smatraju i šutnju lokalne HDZ-ove vlasti nakon inicijative o proglašenju ekološke katastrofe.

Domovinski pokret uvjeren da HDZ prikriva stvarnu štetu od požara
Domovinski pokret uvjeren da HDZ prikriva stvarnu štetu od požara

Od požara je, podsjećaju u Domovinskom pokretu, prošlo već gotovo mjesec i pol dana, a tvrtka normalno radi kao da se ništa nije dogodilo. Dovozi se nova plastika i prerađuje u pogonu, a građani i dalje čekaju na prave i konkretne informacije.

Ovim putem bih podsjetio sve ljude misle li doista da od onog ogromnog dima, koji se danima nadvijao nad Brijestom i okolicom grada, nije bilo nikakvih štetnih sastojaka. Te analize koje su objavljene vidimo da vrijednosti nisu sporne, no nameće se pitanje jesu li vjerodostojne. I to je jedna od stvari na koje želimo ukazati. Imam osjećaj da građani zapravo ni ne vjeruju nalazima Inspektorata, koji je dao nalaz kakav je dao, očigledno da bi na određeni način zaštitio i sam sebe, kaže predsjednik Domovinskog pokreta OBŽ Krešimir Čabaj.

Iz DP-a ističu i dokument Ministarstva zaštite okoliša iz 2017. godine kojim se odbija zahtjev osječkoj tvrtki za izdavanje okolišne dozvole za Postrojenje za obradu neopasnog otpada.

- To je javno dostupan dokument gdje se razvidno vidi da oni takvu suglasnost od Ministarstva nisu niti dobili, pa se postavlja pitanje kako je onda taj podatak nekako izmakao iz pozornosti javnosti  i na kraju nam se dogodilo to što se dogodilo, kaže Čabaj.

Posebno znakovitom smatraju u Domovinskom pokretu šutnju lokalne HDZ-ove vlasti nakon inicijative o proglašenju ekološke katastrofe i zahtjeva Domovinskog pokreta za održavanjem posebnih tematskih sjednica.

Ono što bih ja ovdje apostrofirao da od cijelog kluba HDZ-a nitko mi se nije javio ni na mail. Ta šutnja meni znakovito govori o tome da je zapravo cijela priča na neki način farsa i da su oni već tada imali određene migove kako će izgledati to izvješće Državnog inspektorata, i zapravo onda su mi upitni i pozivi lokalnih HDZ-ovaca za proglašenje ekološke katastrofe, jer mislim da je sve zapravo bila predstava za javnost, a to možemo vidjeti i iz postupka premijera, koji uopće nije došao u Osijek u ovih mjesec dana, i za njega je to očito ne –tema, kaže predsjednik Kluba vijećnika DP-a u Gradskom vijeću Osijeka Antonio Sobol.

A neodvojivom pričom uz ovaj slučaj u Domovinskom pokretu smatraju i tvrtku za gospodarenje otpadom EKOS, za koju se iz županijskog proračuna godišnje izdvaja milijun i pol eura ili 11 i pol milijuna kuna. Ima, kažu, plaćenog predsjednika i člana uprave, šest zaposlenih, plaćeni nadzorni odbor, a novog regionalnog odlagališta otpada na Orlovnjaku, zbog čega je i osnovana i dalje nema ni na vidiku, dok se Velika lončarica pretvara u tempiranu bombu nove ekološke katastrofe.

Znači, imamo direktora u firmi koja se ne bavi svojom osnovnom djelatnošću, i već sam to govorio, očigledno da je bitno financirati kampanje kao što je obiteljska firma financirala kampanju Mosta, očigledno da je bitno čiji si kum, i u konačnici ono što je najbitnije da imaš stranačku iskaznicu HDZ-a, onda možeš trošiti 11 i pol milijuna kuna, a s druge strane ne obavljati djelatnost za koju si osnovan i stvarati nove potencijalne probleme u gradu Osijeku i cijeloj Slavoniji i Baranji, kaže Sobol.

Velika lončarica odavno je trebala biti povijest, a Orlovnjak moderno i suvremeno regionalno odlagalište otpada, zaključuju u Domovinskom pokretu.