STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

PREDLOŽIT ĆE ZAKONSKI PRIJEDLOG: Domovinski pokret za zakon o oduzimanju državljanstva za one koji rade protiv interesa Hrvatske

Srpske optužnice protiv hrvatskih pilota, ali i nastupi Milorada Pupovca na tu temu i dalje izazivaju burne reakcije. Domovinski pokret predložit će zakonski prijedlog o oduzimanju hrvatskog državljanstva svima onima koji rade protiv nacionalnih interesa i hrvatske sigurnosti kako bi, kažu, Hrvatska bila sigurna, ozbiljna i snažna država.

Domovinski pokret za zakon o oduzimanju državljanstva za one koji rade protiv interesa Hrvatske
Domovinski pokret za zakon o oduzimanju državljanstva za one koji rade protiv interesa Hrvatske

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić upozorio je kako Hrvatska strepi od srbijanskih optužnica i kako se hrvatski branitelji, hrvatski piloti, visoki časnici boje da neće moći izaći iz Hrvatske. Naglasio je kako će oni to napraviti sigurno i kako neće tu stati te kako ćemo vidjeti optužnice i za više rangirane časnike uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Podršku srpskim optužbama dali su i neki hrvatski državljani poput Milorada Pupovca. Izrael i SAD imaju zakone o oduzimanju državljanstva, a u Domovinskom pokretu takav žele i u Hrvatskoj.

- Domovinski pokret će poslati u Sabor isti takav zakon da ljudima koji rade protiv nacionalnih interesa se omogući sudskim putem oduzeti državljavnstvo. Onda ćemo vidjeti što će koalicijski partneri Andreja Plenkovića, što će za njih biti Oluja, Bljesak, bilo koja osloboditeljska akcija. Hoće to za njih biti zločin, ili će, kako stoji u hrvatskom Ustavu, za njih to biti osloboditeljske akcije. Dok to Hrvatska ne napravi, oni će i dalje raditi ovo što nam rade, bacat će nam svakih par mjeseci neke nove optužnice, neke nove laži, rekao je saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić.

Istaknuo je kako se ježi na izjave ministra vanjskih poslova koji kaže da ćemo blokirati Srbiju i tražiti nestale kad oni budu zatvarali Poglavlje 23., što je, po njegovoj procjeni, za desetak godina. Tada i ovo malo roditelja što je ostalo neće više biti živo, ističe Ćipe.

- To je nedopustivo, to ne smije biti uvjet za ulazak u EU, to se mora riješiti odmah. Trebalo je još davnih dana. Treba blokirati Poglavlje 23 za ratnu odštetu koju treba naplatiti, kao i odštetu logorašima, kaže Mlinarić.

Mlinarić je upozorio kako ovo nije puko bavljenje prošlošću već kako ovakvo stanje koje izaziva Srbija ne prihvaćanjem istine o Domovinskom ratu može dovesti do novih sukoba.

91. godina se dogodila zbog mita i laži o Jasenovcu 55 godina. Ubijali su nas po Vukovaru, nazivali nas ustašama. U Jasenovcu su rekli da je ubijeno milijun i pol ljudi, sve laž na laž. Tako i sada nameću ove laži, što će nam se vratiti kao bumerang jednoga dana, kaže Mlinarić.

Hrvatsku vlast treba natjerati da radi svoj posao, smatra Ćipe, i poručuje kako vladajućima osobno neće dati mira, kako kroz Sabor tako i druge institucije.