STV Live
Subota, 03. prosinac 2022.
1°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

HRVATSKA DOBIVA NOVI ZAKON O SPORTU: Država će vrhunskim sportašima plaćati doprinose, uvodi se i nacionalna stipendija

Do kraja godine Republika Hrvatska trebala bi usvojiti novi Zakon o sportu, čiji je nacrt prijedloga trenutačno u procesu e-savjetovanja. Donosi brojne novosti za sportaše profesionalce i amatere, a svakako su najveće plaćanje doprinosa sportašima prve kategorije te nacionalna sportska stipendija za vrhunske sportaše. Nacrt prijedloga novog zakon predstavljen je u Osijeku i sportskim djelatnicima pet slavonskih županija.

Država će vrhunskim sportašima plaćati doprinose, uvodi se i nacionalna stipendija
Nacrt prijedloga novog zakon predstavljen je u Osijeku i sportskim djelatnicima pet slavonskih županija.

Hrvatska dobiva novi Zakon o sportu. Jedan od glavnih ciljeva

realizacija je niza mjera i aktivnosti koje su propisane Nacionalnim programom športa 2019.-2026. Nastoji se njime potaknuti i razvoj sporta djece i mladih te rekreativno bavljenje sportom kod građana.

- Novina je recimo jedna i naš prijedlog koji mislim da je atraktivna i da je dobra i prije svega za lokalnu zajednicu je to što smo predložili u zakonu da se  jedan dio sredstava iz onih temeljnih prihoda kroz ostvarenu dobit od igara na sreću preusmjeri za rad lokalne zajednice, odnosno lokalnih sportskih zajednica, to preko županijskih sportskih saveza bilo plasirano za sport na lokalnoj razini, kaže Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta.

No, najveća novost je što se za sportaše prve kategorije čiji je prihod do 24 000 eura godišnje uvodi plaćanje zdravstvenog i mirovinskog doprinosa iz državnog proračuna. U dijelu vrhunskog sporta predviđeno je i uvođenje jedinstvene nacionalne stipendije vrhunskim sportašima.

- Kao sportski djelatnik i vrhunski sportaš prve kategorije i to već 17 godina moram reći da sam presretan s ovim novim Zakonom o sportu. Upravo je to ono što smo čekali svih ovih godina i zahvaljujem se svima u Ministarstvu koji su uložili značajne napore da bi se ovakav zakon napisao, složio i na kraju krajeva nadamo se da će proći, da će biti sve u redu, da će biti usvojen, jer će uvelike pomoći u razvitku sporta, prije svega vrhunskim sportašima, lokalnim zajednicama, sportskim savezima, svima onima kojima je to potrebno, kaže Robert Seligman iz Odsjeka za sport Grada Osijeka.

Novi zakon uz to trebao bi pomoći i trenerima vrhunskih sportaša, u njemu je jasnija kategorizacija sportova te su precizniji kriteriji raspodjele sredstava, predviđen je i niz rješenja za poticanje mladih na bavljenje sportom. Definiraju se i ulaganja u velike sportske manifestacije, te su jasnije uređeni zdravstveni pregledi sportaša. Nacrt prijedloga Zakona predstavljen je danas u organizaciji Šprtske zajednice Osječko-baranjske županije i sportskim djelatnicima pet istočnih hrvatskih županija.

- Svakako vrlo je važno da se događaju izmjene u sportu, sport znamo što znači za Republiku Hrvatsku, ali prije svega za aktivnost naših i najmlađih, za zdrav život, za amaterski sport, ali evo svakako i za profesionalni. Kroz zakon se predviđa i drugačije financiranje i stipendiranje, te obrazovanje stručnog kadra za sve  one aktivnosti koje su važne, zakon naravno podupiremo i uvjereni smo da će do kraja godine biti usvojen sa svim onim značajnim i bitnim stvarima koje će pomoći da se sport kvalitetnije razvija na području Republike Hrvatske, kaže Josip Miletić, zamjenik župana osječko-baranjskog.

Javno savjetovanje u Osječko-baranjskoj županiji o novom Zakonu ujedno je i bilo i posljednje. U ponedjeljak će biti i službeno predstavljen u Ministarstvu turizma i sporta, te nakon toga kreće procedura u Vladi i Saboru. Na snagu bi trebao stupiti s prvim danom sljedeće godine.