STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

ODGOVOR NA POTREBE TRŽIŠTA RADA: Elektrotehnički fakulteti u Hrvatskoj standardizirali studijske programe

Odgovoriti na potrebe tržišta rada, jedan je od glavnih zadataka hrvatskih visokoobrazovnih institucija. Prvi puta na razini države svi elektrotehnički fakulteti u suradnji s drugim institucijama proveli su standardizaciju studijskih programa, a sve kako bi se stvorio bolji dijalog između obrazovanja i gospodarstva.

Elektrotehnički fakulteti u Hrvatskoj standardizirali studijske programe
Elektrotehnički fakulteti u Hrvatskoj standardizirali studijske programe

Svaki student koji završi osječki FERIT, zagrebački FER, splitski FESB, riječki RITEH, odnosno bilo koji elektrotehnički fakultet, zahvaljujući standardizaciji  studijskih programa, trebao bi biti jednako obrazovan i spreman za tržište rada. Prvi je to put u Hrvatskoj da se na razini elektrotehničkih fakulteta proveo ovakav projekt.

- Mi smo izradili četiri prijedloga standarda zanimanja. Pokušali smo uskladiti na razini Hrvatske one kompetencije koje bi budući inžinjeri elektrotehnike trebali posjedovati. Standarde zanimanja napravili smo na temelju anketiranja poslodavaca, kaže voditelj projekta HKO-ELE Danijel Topić.

Poslodavci su osim temeljnih znanja vezanih uz struku, od budućih inžinjera tražili i usvajanje određenih generičkih vještina tijekom studiranja.

- To su komunikacijske vještine budućih inžinjera, poznavanje literature, suradnja u timovima, vođenje projekata i ostale slične generičke vještine, dodaje Topić.

Potražnja za inžinjerima elektrotehnike u Hrvatskoj je ogromna, ističu sa zagrebačkog FER-a, i stoga je vrlo važno osluškivati potrebe tvrtki.

- Mislim da mi niti ne produciramo dovoljno zapravo ljudi u tome području koliko samo tržište traži. S jedne strane naravno tu su ograničenja i što se tiče broja učenika, koji se u RH smanjuje i to moramo riješavati na neke druge načine, kaže prodekanica za nastavu, FER Zagreb Mihaela Vranić.

Partner na projektu je bila Hrvatska udruga poslodavaca iz koje već neko vrijeme upozoravaju na neusklađenost obrazovanja i potreba na tržištu što je vidljivo i relativno visokim uvozom radne snage posljednjih godina.

- Mi smo već od 2014. godine pokrenuli projekt studentske stručne prakse. U zadnje dvije godine zbog pandemije nismo radili, ali ove godine vraćamo se studtentskim praksama, kaže Ivan Sarić, direktor regionalnog ureda u Osijeku, Hrvatska udruga poslodavaca.

Manjak prakse nešto je na što se poslodavci vrlo često žale, a za pravi iskorak potrebna će biti suradnja i obrazovnih institucija, gospodarstva, ali i lokalne i regionalne politike.