STV Live
Nedjelja, 26. ožujak 2023.
4°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Osječko-baranjska

FERIT: Europska komisija u razgovoru sa studentima o budućnosti Europe

Europska komisija nastavila je sa serijom konferencija o budućnosti Europe, i to baš u Osijeku. Raspravljalo se o digitalnoj budućnosti, a vezano uz tržište, industriju i drugi razvoj društva. Domaćin je bio osječki FERIT.

Europska komisija u razgovoru sa studentima o budućnosti Europe
Europska komisija u razgovoru sa studentima o budućnosti Europe

Nema povratka na staro-normalno, u tijeku je digitalna i općenito sveobuhvatna promjena ili transformacija. Barem tako tvrdi Europska komisija koja je u Osijeku nastavila sa serijom konferencija o budućnosti Europe na kojima razgovaraju sa studentima.

„Oni žele imati više resursa na raspolaganju. Prvo da dobiju dobro iskustvo, i da se mogu realizirati, da imaju više mogućnosti za praksu, da mogu raditi i ovdje u Hrvatskoj, a ne samo u raznim drugim zemljama", kaže voditelj Predstavništva EK u RH Ognian Zlatev.

U Slavonskom Brodu govorilo se o migracijama, u Rijeci o koronavirusu.

"U Zagrebu smo na Ekonomiji imali energetiku kao temu. Jedan student je predložio Zakon po kojemu bi se sve nove zgrade trebale raditi s fotonaponskim ćelijama. Pitao se zašto to nije dio naše svakodnevnice, i zašto se većina zgrada danas još uvijek radi bez tih ćelija, a onda se to naknadno ugrađuje. Studentica jedna u Zadru nakon povratka s Erasmusa uočila je kako naši studenti imaju jako malo prakse", rekao je bivši voditelj Predstavništva EK u RH Branko Baričević.

Domaćin konferencije o digitalnoj budućnosti Europe bio je Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija.

"Želimo aktivno doprinositi, biti društveno korisni i sudjelovati u ovakvim inicijativama, koje je prepoznala i Europska komisija, koja potiče digitalizaciju. Brojne mogućnosti koje nudi su u pogledu poslovnih procesa, proizvodnih tehnologija i naravno IT tehnologija", kaže dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Tomislav Matić.

Sudionicima se putem video-veze javila i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.