STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
34°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

VAŽAN KORAK NA PUTU DO IZGRADNJE NOVE ZGRADE: Gotova projektna dokumentacija za novi KBC Osijek, čak sedam puta veća od Opus arene

Napravljen je još jedan važan korak na putu do izgradnje nove zgrade Kliničkog bolničkog centra Osijek. Završena je, naime izrada projektne dokumentacije, uključujući i glavni projekt, čime je budući, 715 milijuna eura vrijedan osječki KBC, barem na papiru dobio i svoj konačni izgled.

Sam projekt izrade projektne dokumentacije za novi osječki KBC jedan je od najvećih u povijesti u ovom dijelu Hrvatske, čak sedam puta veći i od Opus arene. Bio je vrijedan 35 milijuna kuna, a u njegovoj izradi sudjelovalo je više od šezdeset inženjera raznih struka, od geodeta, arhitekata, konstruktera, elektroinženjera, strojarskih inženjera, do projektanata specijalista za kuhinje, praonice rublja i druge. Što se pak tiče izgleda nove bolnice, on će biti uistinu prepoznatljiv, te će sadržavati i neke jedinstvene elemente.

- Obzirom da zgrada ima posložene nekakve segmente u kojima su raspoređeni odjeli, sam ulaz je stiliziran, ideja za stilizaciju je bilo glagoljaško slovo HR, koje se nalazi na novčanicama na eurima koje je Republika Hrvaska unijela kao svoj nekakav udio recimo, to bi bila nekakva nit vodilja koja je stilizirala glavni ulaz u samu bolnicu, kaže Darko Ojvan, projektant.

Novi KBC jedva čekaju kako svi koji su ikada morali posjetiti stari, tako i oni koji u osječkoj bolnici rade. Iako je prije 150 godina kada je izgrađena bila najmoderniji takav objekt u ovom dijelu tadašnjeg carstva, nakon stoljeće i pol itekako pokazuje svoju starost.

- Bit će sve na jednom mjestu centralizirano, one najkrucijalnije djelantosti poput objedinjenih operacijskih blokova, odnosno dvorana, jedinice intenzivnog liječenja, osim toga ne treba se nikad zaboravit sama energetska učinkovitost takvih objekata i oni gubici koji se ne samo energetskom smislu, nego i nepotrebnm kretanju na udaljenosti, ovdje će biti potpuno izbjegnuti, da maksimalna funkcionalnost ovih prostora će biti na korist prvenstveno pacijenata, a onda naravno i svim zaposlenicima, kaže pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Domagoj Drenjančević.

Provedba projekta pod nazivom „Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek“ u okviru kojeg je izrađena projektna dokumentacija trajala je četiri godine. Od 35 milijuna kuna odnosno 4,6 milijuna eura vrijednosti projekta, 30 milijuna kuna osigurano je iz fondova Europske unije. U sljedećoj fazi slijedi ishođenje građevinske dozvole što se očekuje iduće godine, a zatim slijedi i početak pripreme financijske konstrukcije.

- Pokrenut će se sam postupak javne nabave za uslugu izgradnje novog KBC-a, dakle radit će se vjerojatno o međunarodnom natječajus obzirom da tako šta će raditi, vrlo vjerojatno nekakav međunarodni konzorcij, možda s našim domaćim izvođačima, ali evo to je nekakav sljedeći korak. Što se samog financiranja tiče, ono što je i premijer Plenković na otvorenju zgrade OHBP-a najavio da će Vlada pripomoći financiranju jednog takvog velikog projekta , s obzirom da je vrlo neophodan, nužan za ovaj dio Hrvatske jer smo jedini KBC na cijelom istočnom dijelu Republike Hrvatske, kaže Sanja Pešić, pomoćnica ravnatelja za financijsko poslovanje.

Pri samoj izgradnji KBC-a nažalost neće se moći računati na pomoć iz Europske unije, jer u fondovima nije predviđena mogućnost sufinanciranja tako velikog objekta javne namjene. No, zato bi mogla uskočiti Europska investicijska banka, a iz koje je već iskazan potencijalni interes za sufinanciranje projekta. A da bi novi KBC mogao biti dovršen do 2029. godine uvjereni su u Osječko-baranjskoj županiji.

- Ako sve bude u ovom planu kako smo sada i sebi zacrtali realizacija projekta može biti zaista onda u narednih pet godina, a to onda govorimo sigurno do 2028., odnosno 2029. kada bismo već ovaj veliki kompleks od 190 000 kvadrata imali i izgrađeno. Neću pretjerivati ako kažem da je ovo jedan epohalni projekt, ne samo za Osijek i Osječko-baranjsku županiju, već i za cijeli istok Hrvatske, kaže Nataša Tramišak, koordinatorica projekta u OBŽ.

Osim nove zgrade osječka bolnica do 2029. trebala bi dobiti i novu opremu i uređaje, pa preostaje samo nadati se kako će se do tada pronaći rješenje i za problem nedostatka stručnih kadrova.