STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
6°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

KRAJ PRVE FAZE KAPITALNOG PROJEKTA: Gotovo svako domaćinstvo u Belom Manastiru od danas ima pristup sustavu odvodnje

Od danas i službeno gotovo svaki stanovnik grada Belog Manastira može se priključiti na sustav odvodnje. Završnom konferencijom, naime privedena je kraju prva faza kapitalnog projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastukture na području aglomeracije Beli Manastir, vrijedna šest i pol milijuna eura čime je omogućeno priključenje čak 2200 stanovnika na kanalizacijski sustav.

Gotovo svako domaćinstvo u Belom Manastiru od danas ima pristup sustavu odvodnje
Gotovo svako domaćinstvo u Belom Manastiru od danas ima pristup sustavu odvodnje

Pet godina dug je bio put do današnjeg dana kada je konačno i službeno završena prva faza projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture u Belom Manastiru. U okviru projekta izgrađeno je 17 i pol kilometara gravitacijskih kolektora, četiri kilometra tlačnih cjevovoda, te 12 crpnih stanica. Čak 820 belomanastirskih domaćinstava dobilo je tako mogućnost priključka na sustav odvodnje i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

- Imali smo četiri komponente, to je komponenta Branjin Vrh, Komponenta Šećerana, komponenta Šumarina i komponenta Osječka-Popovačka ulica u Belom Manastiru. Tu su radovi u cijelosti gotovi, početkom godine je izdana potvrda o preuzimanju i u tijeku je praktički jamčevni rok. Sveukupno je izgrađeno negdje oko 22 kilometra cjevovoda s 12 crpnih stanica, kaže Dario Bilonić, Zavod za urbanizam i izgradnju Osijek.

Cjevovodi su dovedeni na jedan metar od svake kuće i zgrade, te je i priključak potpuno besplatan, a građani su već iskazali veliki interes za priključenje. U gradu kažu i kako su spremni čak i izaći u susret građanima slabijeg imovinskog stanja, te će im tvrtka Baranjski vodovod urediti i ostatak priključka do kuće na 12 mjesečnih rata.

- Danas takoreći svaki stanovnik grada Belog Manastira može se priključiti na javnu odvodnju, to je stvarno jedan civilizacijski doseg koji je ispred evo nekakih modernih i urbanih europskih zemalja i gradova i mislim da ćemo i nadogradnjom uređaja za pročišćavanje, to jest faze dva ove velike aglomeracije riješiti stvarno jedno dugoročno pitanje razvoja grada, rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

U toj, sljedećoj pak fazi projekta koja je započela krajem prošle godine biti će udvostručen kapacitet postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Veliki korak naprijed za učinkovitost sustava odvodnje, ali i u ekološkom smislu bit će i izgradnja solarne sušionice mulja.

- Trenutačno je u fazi rekonstrukcija i proširenje toga uređaja, tako da ćemo na kraju ove godine praktički imati na 16 000 ekvivalent stanovnika i ono najbitnije, znači isto da ćemo zadovoljavati određene ekološke norme, a to je izgradnjom sušionice mulje, znači s trećim stupnjem solarnog sušenja, tako da više nećemo imati problema niti s nusproduktom koji iz svega toga nastaje, iz toga mulja, rekao je direktor Baranjskog vodovoda Krunoslav Rob.

Završetkom ove faze projekta omogućiti će se i priključenje sustava odvodnje iz okolnih općina na belomanastirski uređaj za pročišćavanje voda. Kroz sljedećih pet godina očekuje se i temeljita rekonstrukcija sustava vodoopskrbe u Belom Manastiru u suradnji s Hrvatskim vodama, a zahvaljujući čijim su ulaganjima proteklih godina već značajno smanjeni gubici vode.
Planira se i velika baranjska aglomeracija u kojoj bi sva naselja na ovom području bila uključena u jedinstveni sustav odvodnje, no na to će se još morati pričekati.