STV Live
Subota, 03. prosinac 2022.
1°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Vukovarsko-srijemska

PUNE RUKE I ISPUNJENA SRCA: Grad Vukovar i Crveni križ uljepšali blagdan ukrajinskim izbjeglicama

Kako bi se osjećali što ugodnije i kako bi nadolazeći blagdan proveli barem nalik prošlogodišnjima, grad Vukovar i Gradsko društvo Crvenog križa pobrinuli su se da ukrajinske obitelji koje borave u gradu dobiju prigodne pakete. A Grad kroz niz mjera u suradnji s institucijama pokušava njihov boravak učiniti što ugodnijim.

Grad Vukovar i Crveni križ uljepšali blagdan ukrajinskim izbjeglicama
Grad Vukovar i Crveni križ uljepšali blagdan ukrajinskim izbjeglicama

Prigodni prehrambeni proizvodi i slatkiši za najmlađe otišli su u ruke ukrajinskih obitelji smještenih u gradu Vukovaru. Kako bi im uljepšali njihov nadolazeći blagdan, grad Vukovar i Gradsko društvo Crvenog križa osigurali su pakete za 40 osoba izbjeglih od ukrajinskih ratnih strahota.

- Trenutno je 16 obitelji, 18-ero djece pa smo im na ovaj način odlučili uljepšati boravak u Vukovaru, boravak u izgnanstvu. U paketićima su naši domaći proizvodi, kolači, šunka, sir, kaže ravnatelj GD Crvenog križa Vukovar Vlatko Glavaš.

Raseljene osobe koje su došle na područje grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i općenito Republike Hrvatske osjećaju se dobro došlo.

- Došla sam iz Odese. Ovdje sve mirno, tiho, spokojno i lijepo mi je.

- Ovdje su me odlično prihvatili. Nisam znala da su ljudi ovdje tako dobri i da će nas tako lijepo primiti.

- Svi su na najbolji način pokazali suosjećanje, solidarnost prema njima, prvenstveno zato što smo svi to prošli prije 30-ak godina i s teškom boli gledamo na ovu situaciju kroz koju oni sada prolaze, kaže tajnica Ukrajinske zajednice RH Marija Semenjuk Simeunović.

Vukovarski Samački dom raspolaže s oko 200 mjesta, stoga je gradonačelnik Penava poslao apel ministru Medvedu da osposobi  isti i pomogne izbjeglicama.

- Grad Vukovar je već kroz niz mjera odlučio pomoći Ukrajincima koji su u gradu. U suradnji s našim institucijama, muzejom i Gradskom knjižnicom, te u suradnji s našim sportskim klubovima, omogućili smo svima njima koji žele koristiti naše usluge da ih koriste potpuno besplatno, kaže zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

U tijeku su i dogovori s gradskim bazenima, a Uprava grada Vukovara poziva sve izbjeglice koje se još nisu javile u Gradsko društvo Crvenog križa da to učine kako bi ih evidentirali i pružili im pomoć.