STV Live
Ponedjeljak, 05. prosinac 2022.
10°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Hrvatska

PREDSJEDNIK DOMOVINSKOG POKRETA IVAN PENAVA: ''Građanima pada mrak na oči kada se približe benzinskoj postaji''

Vlada se hvali da su prihodi od PDV-a narasli preko 2 milijarde kuna, a s druge strane premijer osiromašenom narodu govori kako su uspjeli zaustaviti cijene goriva. A tko plaća taj PDV u ovoj državi? – upitao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, kazavši kako je građanima i dalje skupo gorivo, a upozorio je i na nova iseljavanja zbog pada standarda.

''Građanima pada mrak na oči kada se približe benzinskoj postaji''
Cijene goriva

Ovih dana smo svjedočili hvaljenju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kako su učinili sve i kako im hrvatski narod treba biti zahvalan jer je obuzdan porast cijene goriva na razine koje narod može izdržati i s kojima treba biti zadovoljan – kazao je prvi čovjek Domovinskog pokreta Ivan Penava. Ipak, dodao je, od 10 zemalja u okruženju Hrvatska ima najskuplje gorivo.

- Jučer sam u Zagrebu tankao rezervoar goriva 50 litara. U Mađarskoj je gorivo jeftinije za 225 kuna. Toliko o tome koliko je zapravo ta cijena prihvatljiva hrvatskim građanima. Jer dok možda gospodinu Plenkoviću i gospodi koja su visoko na položajima ta cijena i nije nešto značajna, hrvatskim građanima vjerujem svaki put kad se približe benzinskoj postaji pada mrak na oči, kaže predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Krenula je žetva ječma, slijedi pšenica, a cijena plavog dizela je 9 kuna i 44 lipe, dok je prošle godine u ovo doba je bila 5 kuna i 35 lipa, istaknuo je Penava te kazao kako s tom cijenom gospodarstvenici ne mogu biti konkurentni.

 

Podsjetio i kako je potpisom ove Vlade, te nekada resornog ministra sada viceguvernera HNB-a Tomislava Ćorića dana dozvola da hrvatska nafta ide prema Mađarskoj.

Upravo je Plenković 2016. obećao hrvatskom narodu vratiti INU pod okrilje Hrvatske. Što je od toga napravljeno, ništa. Tko valja – valja Plenković, tko ne valja – ne valja Orban. Međutim Mađari plaćaju preko 30% jeftinije gorivo nego mi koji smo imali INU nažalost više je nemamo, kaže Penava.

Predsjednik Domovinskog pokreta kazao je i kako se Vlada hvali s izrazito dobrim punjenjem proračuna – preko dvije milijarde kuna od poreza na dodanu vrijednost, a veliku dobit je ostvario i HEP. Pitajte se malo odakle ta dobit i tko to plaća, naglasio je Penava.

Tko plaća PDV u ovoj državi? Sa svakom litrom goriva, sa svakom kupljenom namirnicom u Hrvatskoj mi plaćamo 25% PDV-a osim povlaštenih stopa 13% ili 5%. Činjenica gdje imate jedan ovakav podatak da se u pola krize, u pola rata netko hvali s iznimnom dobiti ja mislim da vam je poznat naziv kako te ljude nazivamo. Ima jedan epitet, pa ide pridjev, pa ide profiteri, kaže Penava.

 

Cijene su otišle gore, standard života je pao i krenuo je treći val iseljavanja ljudi, upozorio je te smatra kako treba vratiti cijene energenata na početne pozicije.

- Previše ste stegli, ne slušate gospodarstvenike, ne slušate da su u drugim državama cijene za gospodarstvo i građane izjednačene, ako čak ne i povoljnije za gospodarstvenike. Vodite populističku politiku gdje se pokušavate dopasti biračima, a zapravo ste nas uveli u spiralu propasti, spiralu koja je najočitija u ruralnim dijelovima Hrvatske, spiralu koja poprima obrise iz kojih više nema povratka, kaže Penava.

Odgovornost je to isključivo Vlade Andreja Plenkovića, zaključio je Penava uz poruku kako danas  u Hrvatskoj nije vrijeme za ljude i politike koji su orijentirani, Bruxellesu, već za vođenje brige o nacionalnom interesu i svom narodu.