STV Live
Četvrtak, 18. kolovoz 2022.
33°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Vukovarsko-srijemska

MUZEJSKA KULTURA NJEGUJE SE I CIJENI: Gradski muzej Vukovar omiljeno je kulturno odredište za turiste, ali i domaće posjetitelje

Gradski muzej Vukovar nezaobilazna je znamenitost brojnim turistima, ali i domaćim posjetiteljima. Svojim bogatim stalnim i privremenim postavom priča priču o prošlosti i sadašnjosti, a 18. kolovoza ugostit će poznatog kipara i slikara Tomislava Ostoju.

Gradski muzej Vukovar omiljeno je kulturno odredište za turiste, ali i domaće posjetitelje
Gradski muzej Vukovar omiljeno je kulturno odredište za turiste, ali i domaće posjetitelje

Muzejska kultura u Vukovaru njeguje se i cijeni. Gradski muzej Vukovara omiljeno je mjesto ljubiteljima umjetnosti, kako domaćim tako i stranim. Svojim postavom koji se prostire na 3500 četvornih metara posjetitelje će odvesti na putovanje od ledenog doba do današnjeg.

Gradski muzej Vukovar u ovim ljetnim danima uglavnom ima posjete kruzera koji dolaze Dunavom i to je ono nešto što je tradicionalno i učestalo kod nas. Imamo posjete turista iz drugih krajeva Hrvatske, Europe pa i svijeta, kaže muzejska pedagoginja Ivana Nadovski.

Uz turističke posjete, Muzej ima i edukativni karakter te se kulturu Vukovara najviše nastoji približiti onim najmlađima.

Tijekom godine, od rujna do lipnja imamo posjete osmaša, osmih razreda iz Memorijalnog centra Domovinskog rata i to su one posjete koje su uvijek tu, svakodnevno. Tako da su nam domaći učenici zapravo najveća posjećenost, kaže Nadovski.

Uz stalni postav, u muzejskoj galeriji Oranžeriji mjesta ima i za suvremenu umjetnost pa je do sada okupila brojne akademske umjetnike iz čitave Hrvatske. Trenutačno je aktualna izložba „Gemetrija prožetosti“ slikara Gorana Kujundžića.

- Imamo otvorenu izložbu do 21. kolovoza, a 18. kolovoza otvaramo jednu novu izložbu akademskog slikara Tomislava Ostoje, kaže Nadovski.

Iz muzeja su istaknuli kako s nestrpljenjem iščekuju početak nove sezone koja kreće u rujnu.

- Od jeseni nastavljamo onako kako uvijek idemo, a to je da uključujemo našu zajednicu u rad, što znači da će biti raznih događanja, nadamo se ako to dozvoli ekonomska situacija i da će ponovno dolaziti osmaši, to jest učenici iz cijele Hrvatske iz osmih razreda, da će se nastaviti pedagoška djelatnost, ali da će dolaziti i određene individualne posjete, kaže Nadovski.

Jer muzejska djelatnost važna je ne samo za vukovarski kraj nego i za cijelu Hrvatsku zato što čuva veliku i vrijednu baštinu našeg naroda, zaključila je Nadovski.